DEİK Türkiye-Togo İş Konseyi’nden yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin onur konuğu olarak katıldığı Aneho Uluslararası Tarih Festivali çerçevesinde gerçekleştirilen temaslarda, iki ülke arasındaki yatırım fırsatları kapsamlı bir şekilde değerlendirildi.
Yatırım Fırsatlarının Değerlendirilmesi
Togo Yatırım Teşvik Bakanı Manuella Santos, Türkiye’nin Lome Büyükelçisi Muteber Kılıç, Aneho Belediye Başkanı Alexis Coffi Aquereburu ve DEİK Türkiye-Togo İş Konseyi Başkanı Abide Gülel’in katılımıyla düzenlenen değerlendirme toplantısında, iki ülke arasında gerçekleştirilebilecek yatırımlar detaylı bir şekilde ele alındı. Togo’nun dev yatırım projelerinden biri olan PIA bölgesinin ziyaretinin ardından, Togo’nun Dijitalleşme, Ticaret ve Tarım bakanlıkları ile bir dizi toplantı yapıldı. Verimli geçen bu toplantılar sonucunda, proje görüşmelerinin çevrimiçi platformlar aracılığıyla ilerletilmesine karar verildi.
Türk Şirketlerine İhracat İmkanları
Açıklamada, temaslarla ilgili değerlendirmelerde bulunan DEİK Türkiye-Togo İş Konseyi Başkanı Abide Gülel, Togo’nun ülkede faaliyet gösteren Türk şirketlerine Avrupa ve ABD’ye vergisiz ihracat fırsatları sunduğunu belirtti. Gülel, “Togo, özellikle Avrupa ve Amerika’ya vergisiz ürün ihracatı yapılabilen, Afrika kıtasındaki en derin üçüncü limana sahip olan, genç nüfusuyla dikkat çeken ve asgari ücretin 80 dolar civarında olduğu verimli bir tarım ülkesidir.” ifadesini kullandı.
Togo’da Yatırım Yapılabilecek Sektörler
Togo’da iş yapmak isteyen firmaların kendilerine ulaşmalarını isteyen Gülel, bu ülkede yatırım yapılabilecek sektörleri şu şekilde sıraladı:
- Hayvancılık
- Savunma Sanayisi
- Tekstil
- Gıda
- Tarım Teknolojileri ve Ekipmanları
- İnşaat ve Mimarlık
- Dijitalleşme
- Lojistik
Böylece, Togo’nun sunduğu geniş yatırım imkanları, Türk iş insanları için cazip bir fırsat olarak öne çıkmaktadır.