Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu İstanbul’da Gerçekleşti
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından İstanbul’da düzenlenen ve iki ülkenin iş dünyasını buluşturan Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımıyla yapılan kapanış töreniyle sona erdi. Bu etkinlik, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.
Etkinlikte söz alan Suudi Arabistan Ticaret Bakanı Macid el-Kasabi, Türkiye’yi “ikinci vatan” olarak gördüklerini ifade ederek, Türkiye’nin her Arap için özel bir anlam taşıdığını vurguladı. İki ülke arasındaki karşılıklı güvenin her zaman değişmez bir değer olduğuna dikkat çeken el-Kasabi, “Türk ürünü ve Türk kalitesi Suudi Arabistanlı vatandaşlar ve iş insanları için farklı bir yere sahiptir. Türkiye’nin hizmetler sektöründe ulaştığı başarıyı ve deneyimleri öğrenmemiz gereken önemli bir konu.” dedi.
El-Kasabi, bu tür buluşma ve forumların iki taraf için de büyük faydalar sağladığını belirterek, şu ifadeleri kullandı: “Deneyimlerimizi ve fırsatları paylaşmalıyız. Bu toplantılarda karşılaştığımız zorlukları nasıl aşacağımıza dair çözümler üretmeliyiz. Suudi Arabistan şu anda büyük bir dönüşüm sürecindedir ve birçok fırsat barındırmaktadır. Madencilik, altyapı, sağlık, eğitim, turizm, teknoloji ve iletişim gibi birçok sektörde potansiyelimiz var. Sizleri, bu dönüşüm yolculuğunda yanımızda görmek istiyoruz.”
Dış Ticaret Hacminde Hedef 10 Milyar Dolar
DEİK Başkanı Nail Olpak, iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 5,6 milyar dolara ulaştığını belirterek, “Bu yılın eylül ayı itibarıyla yıllık hacmimiz 6,4 milyar dolara erişti. Bu rakamın 10 milyar doları aşabilecek bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum.” dedi. Karşılıklı yatırımları artırmanın ve üçüncü ülkelerde ortak iş yapma modellerini geliştirmenin gerekliliğine vurgu yapan Olpak, “Sahip olduğumuz güçlü ekonomik potansiyeller, stratejik konum ve geleceğe dönük vizyonlarımız, bu ilişkilerin daha da güçlenmesi için önemli fırsatlar sunmaktadır.” şeklinde konuştu.
Olpak, Suudi Arabistan’ın 2016 yılında açıkladığı 2030 Vizyonu çerçevesinde önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirterek, “Kalan süreyi etkin bir şekilde değerlendirmek için işbirliği imkanlarımızı hızla geliştirmeliyiz. Önceki toplantılarda hangi sektörlerde işbirliği yapabileceğimizi tartışmıştık. Altyapı, turizm, enerji, finans ve gıda gibi birçok sektörde işbirliği yapma imkanlarımız var. Bugünkü toplantıdan sonra, daha somut projelere ve yeni işbirliği modellerine geçmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Her Alanda İşbirliğine Açığız
Nail Olpak, forumda imzalanan 10 anlaşmanın iki ülke arasındaki yeni işbirliklerine önemli bir ivme kazandıracağını belirterek, “Türkiye; inşaat, enerji, turizm, teknoloji ve sağlık gibi birçok alanda güçlü bir altyapıya sahiptir. Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu doğrultusunda gerçekleştirdiği reformlar, Türk yatırımcılar için büyük fırsatlar sunmakta. Bu süreçte Suudi Arabistanlı dostlarımızla her alanda işbirliğine hazırız.” dedi.
Olpak, Suudi Arabistan’da kurulan özel bölgelerin sağladığı avantajların, yatırımcılar için önemli fırsatlar sunduğunu da sözlerine ekleyerek, “Düşük vergilendirme, gümrük muafiyetleri, kolay şirket kurulumları ve esnek yabancı istihdamı gibi avantajlar, bu bölgelere olan ilgiyi artırmaktadır.” dedi. Ayrıca, ikili işbirliğinin başta Afrika olmak üzere üçüncü ülkelerde de kullanılması gerektiğine vurgu yaptı.
10 Farklı İşbirliği Anlaşması İmzalandı
DEİK tarafından düzenlenen ve tüm gün süren Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu’na 500’den fazla Türk ve Suudi iş insanı katıldı. Forumda, Suudi Arabistan Krallığı Ticaret Odası Federasyonu Başkan Yardımcısı Fayez Alharbi, DEİK Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Haşim Süngü ve Suudi Arabistan-Türkiye İş Konseyi Başkanı Sami Al-Osaimi de yer aldı. İki ülke şirketleri arasında 10 farklı işbirliği anlaşması imzalandı.