Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Türkiye Gıda ve İçecek Sektörünün Dış Ticaret Analizi

    Türkiye gıda ve içecek sektörünün dış ticaretini derinlemesine analiz ediyoruz. İhracat ve ithalat trendleri, pazar dinamikleri ve sektörün gelecek öngörülerini keşfedin.

    Türkiye gıda ve içecek

    TGDF’nin Dijital Veri Paneli Raporu

    Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF), Türkiye İstatistik Kurumu tarafından sağlanan verilere dayanarak oluşturduğu TGDF Dijital Veri Paneli ile 2023 yılının ilk çeyreğine ait dış ticaret istatistiklerini yayımladı. Rapora göre, yılın ilk üç ayında tarım, gıda ve içecek sektörünün ihracatı yüzde 8,42 oranında artarak 7,01 milyar dolara ulaştı. Aynı dönemde ithalat ise yüzde 19,38 düşüşle 4,8 milyar dolara geriledi. Sektör, böylece yüzde 334,5’lik bir dış ticaret fazlası artışı ile dikkat çekti ve bu değer 51 milyon dolardan 2,21 milyar dolara yükseldi.

    Ürün ve Ülke Bazında İhracat-İthalat Detayları

    İhracatta başı çeken ürünler arasında un (388,8 milyon dolar), fındık içi (361,9 milyon dolar) ve makarna (220,6 milyon dolar) bulunuyor. İthalatta ise buğday (536,2 milyon dolar), soya fasulyesi (441 milyon dolar) ve ham ayçiçeği yağı (296,1 milyon dolar) en çok dikkat çeken ürünler oldu.

    Mart ayı verilerine göre, sektörün ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,52 azalarak 2,3 milyar dolar olurken, ithalat yüzde 25,13 düşüşle 1,66 milyar dolara geriledi. Bu dönemde özellikle buğday, ham ayçiçeği yağı ve soya fasulyesi ithalatında büyük düşüşler yaşandı. İhracatta ise buğday, fındık içi ve rafine ayçiçeği yağı öne çıktı.

    İhracatta en fazla dikkat çeken ülke Irak olurken, toplamda 924 milyon dolarlık ürün gönderildi. İthalatta ise Rusya, 868 milyon dolar ile başı çekti. Diğer önemli ihracat pazarları arasında Almanya, Rusya, ABD ve İtalya yer alırken, Ukrayna ve Brezilya da önemli ithalat kaynakları olarak kaydedildi.