TÜRK-İŞ Konfederasyonu’ndan Vergi Sorunları Raporu
TÜRK-İŞ Konfederasyonu, Türkiye’de vergi sistemine dair mevcut sorunları ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini içeren kapsamlı bir rapor hazırladı. Rapor, uzun yıllardır yeterince güncellenmeyen ücret vergi tarifesinin, ücretlilerin üzerindeki yüksek vergi yükünü artırarak eşitsizlik ve adaletsizlik yarattığını vurguladı.
Raporda, Türkiye’deki vergi sisteminin, ödeme gücüne göre değil, tam tersine işlediği belirtilerek, düşük ve orta gelir seviyesindeki ücretlilerin yıllar içinde daha yüksek oranlarda vergi ödemek zorunda kaldığı ifade edildi.
Asgari Ücretten Kurtulanlar Vergide Eziliyor
Ücretlilerin daha yüksek orandan vergi ödemesi, vergi eşitsizliğini daha da derinleştiriyor. Raporda, “Asgari ücretten alınan vergi ülkemizde istisna edilse de asgari ücret, kümülatif vergi matrahına dahil olmaktadır. Bu durum, asgari ücretten sadece bir miktar fazla kazanan ücretlilerin, kısa süre içinde vergi oranlarının yüzde 20 veya yüzde 27 seviyesine yükseleceği anlamına gelmektedir.” denildi.
Adil Bir Vergi Sistemi İçin Talepler
Raporda, ücretliler aleyhindeki bazı durumların ve uygulamaların gözden geçirilmesi gerektiği vurgulanarak, daha adil bir vergi sisteminin mümkün olacağı ifade edildi. Bu bağlamda, aşağıdaki talepler sıralandı:
- Ücretlilerin insanca ve onurlu bir yaşam standardına ulaşabilmesi için objektif ve adaletli bir vergileme politikasına ihtiyaç vardır.
- Talebimiz, vergi tarifesinin yeniden değerleme oranında güncellenmesidir.
- Bundan sonraki yıllarda, vergi tarifesinin her yıl yeniden değerleme oranında artırılması gerekmektedir.
- Yeniden değerleme oranı ile vergi dilimleri artırılsa bile, birinci dilimin asgari ücretin 14 katından; ikinci dilimin asgari ücretin 24 katından; üçüncü dilimin asgari ücretin 53 katından; dördüncü dilimin ise asgari ücretin 250 katından az olmaması sağlanmalıdır.
Rapor, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunan siyasi partiler ile milletvekillerine iletilmiştir.