Türk İş Dünyasının Beklentileri
Türk iş dünyası, geçtiğimiz yıl uygulanan ekonomik programın devamının yanı sıra, kamu harcama reformlarına yönelmesini ve üretimi destekleyici tedbirlerin hayata geçirilmesini talep ediyor. Türkiye’nin enflasyonla mücadele etmesinin yanı sıra, ülkenin büyümesine katkıda bulunacak politikaların da uygulanmasını isteyen bu kesim, önemli mesajlar veriyor.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan: “2001 örneği model alınmalı.” Bu dönemde Türkiye’nin yalnızca enflasyonu düşürmekle kalmayıp, aynı zamanda hızlı bir büyüme patikasına girdiğini vurguladı.
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras: “Toplumsal uzlaşma sağlamadan, güven tesis etmeden, iyi eğitim almış, akıllı ve bilgili gençlerimizi liyakat esasına göre göreve getirmeden, ekonomide elde edeceğimiz mesafenin sınırlı olacağını bilmeliyiz.” dedi. Ayrıca, doğrudan yatırımlar için adil ve hızlı bir adalet sistemine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Orta Gelir Tuzağından Çıkmalıyız
Ömer Aras: “Orta gelir tuzağından kalıcı olarak çıkmalıyız; yüksek gelirli bir ülke olmayı hedeflemeliyiz. Bunun için toplumun tüm bireyleri de bu durumu hissetmeli ve ispatlanmış akılcı politikalar etrafında uzlaşmalıyız.”
Kamu Çalışanı Sayısı Artıyor
Orhan Turan: “2007 yılında yaklaşık 2 milyon civarında olan kamu personeli sayısı, bu yıl itibarıyla 5.3 milyona ulaştı. Ancak, kamu personeli sayısındaki bu artış, kamu hizmetlerinden duyulan memnuniyeti artırmıyor.”
İstanbul Ticaret Odası’nın Beklentileri
İTO Başkanı Şekib Avdagiç: “Aralık ayında Merkez Bankası’nın faizi 250 baz puan düşüreceğini öngörüyoruz. Bu indirim, enflasyonla uyumlu bir adım olacak ve 2025 yılına girerken psikolojik bir katkı sağlayacaktır.”
Reel Sektöre Destek İhtiyacı
ATO Başkanı Gürsel Baran: “Finansmana erişimde ciddi zorluklar yaşanıyor. Kredi Garanti Fonu’nun devreye alınması ve reel sektör için desteklerin gündeme getirilmesi gerekiyor. Ayrıca, vergi sisteminin af yapılmayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum.”