Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Turkuvaz Medya tarafından düzenlenen “Türkiye İhracat Seferberliği Programı” kapsamında yıl sonu ihracat hedeflerini ve ABD başkanlık seçimlerine dair değerlendirmelerde bulundu. Bolat, ABD başkanlık seçimlerinin Donald Trump’ın kazanması ihtimali üzerine yaptığı açıklamada, Türkiye ile ABD arasındaki dış ticaretin bu yıl 35 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini belirtti. İki ülke arasındaki birçok sektörde ciddi işbirlikleri olduğuna dikkat çeken Bolat, Trump’ın ilk döneminin ilişkiler açısından dalgalı geçtiğini ancak son dönemde 100 milyar dolarlık dış ticaret hedefinde anlaşma sağlandığını hatırlattı.
Bolat, bu konuda şunları ifade etti: “İkinci Trump döneminin beklentileri büyük. Kendisi ‘savaşları sona erdireceğini’ söyledi. Bu ticaret açısından olumlu bir gelişme. Bunu başarabilecek mi, hep birlikte göreceğiz.” Trump yönetiminden başta çelik ve tekstil ürünleri olmak üzere gümrük vergilerinin azaltılması beklentilerinin olduğunu dile getiren Bolat, mali ilişkilerde özellikle Rusya’ya yönelik ambargoların Türk şirketleri ve bankaları üzerinde ağır baskılara yol açtığını ifade etti. Bolat, “Bu baskıların hafifletilmesini veya ortadan kalkmasını bekliyoruz. Türkiye ile ABD arasında siyasi iletişim kanallarının liderlik düzeyinde daha iyi olabileceğini umuyoruz. Hükümet, bakanlar ve kuruluşlar düzeyinde de daha iyiye doğru bir evrilme bekliyoruz.” dedi.
“Kasım ve Aralık’ta İhracatta Yeni Rekorlar Bekliyoruz”
Bakan Bolat, ekim ayındaki rekor ihracat rakamlarını hatırlatarak, mal ihracatında tarihin en yüksek ekim ihracatının gerçekleştiğini ifade etti. Küresel ölçekte yaşanan ekonomik zorluklara da değinen Bolat, “Bölgemizdeki sıcak savaşlar, artan korumacılık tedbirleri ve ekonomik büyümedeki küresel zayıflık kaygı verici gelişmeler. Ancak buna rağmen ihracatçılarımız ve biz, sahada net şekilde çaba gösteriyoruz.” dedi. Kalan iki ay içinde geçen yılı aşarak 264 milyar dolarlık Orta Vadeli Program (OVP) hedefini tutturmayı amaçladıklarını vurgulayan Bolat, “Kasım ve Aralık ayında rekor denemeleri yapacağız, şu an iyi gidiyoruz. İlk altı gün itibarıyla yüzde 4,5’lik bir artışımız var. Hizmet ihracatımız da oldukça iyi.” şeklinde konuştu.
“Kurdaki Artışın İhracatçıya Faydası Olmuyor”
Ömer Bolat, ihracatçılara yönelik destekler hakkında yaptığı açıklamada, AK Parti hükümetleri döneminde sabit kur uygulaması veya kur hedefi olmadığını belirtti. Kurun, ülkenin dış ticaret dengeleri, döviz giriş ve çıkışı gibi gelişmelerle piyasalarda kendini ve değerini bulan önemli bir enstrüman olduğunu ifade eden Bolat, uyguladıkları dezenflasyon programı çerçevesinde döviz piyasalarında istikrar sağlandığını, ülkenin döviz rezervlerinin arttığını ve bu sayede dövize spekülatif bir talep olmadığını söyledi. Bolat, “Spekülatif talep olmayınca kurlardaki dalgalanma döneminin geride kaldığını vurgulamak isterim.” dedi. Kurdaki istikrarın önemine dikkat çeken Bolat, “Eğer aniden yüzde 20 kur artışı yaşanırsa, ithalatçılar hemen telefon açıp ‘Senin ülkende kur yüzde 20 artmış, bana verdiğin dolar fiyatını da yüzde 20 düşüreceksin’ der. Yani bu durumun ihracatçıya bir faydası olmuyor. Ticaretteki reel tablo budur.” şeklinde konuştu. İhracatçı sayısını 160 bine çıkarmayı hedeflediklerini de ekledi.
“Fahiş Fiyat Denetimleri Devam Edecek”
Ticaret Bakanı Bolat, işletmelere yönelik denetimlerde fahiş fiyat uygulamalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bolat, “Bu yılın ilk 10 ayında 430 bin denetim gerçekleştirdik. 210 binin üzerinde irili ufaklı işletmeye cezalar kesildi. 210 bin işletmenin açıklanması veya ortaya konulması mümkün olabilir. Ancak biz olaya şöyle yaklaşıyoruz; görevimiz hem iç hem de dış ticareti artırmak, kuralları ve sektörel düzenlemeleri getirmek ve bu kurallara uymayanlara denetleme faaliyetiyle idari para cezası uygulamak.” değerlendirmesinde bulundu. Kendilerinin denetimleri titizlikle sürdürdüğünü belirten Bolat, il ticaret müdürlükleri ve diğer müdürlükler aracılığıyla kesilen cezalara da dikkat çekti.