Termosan Çelik, Şanlıurfa’da Yeni Bir Yatırım Yapıyor
Başak Nur GÖKÇAM – ŞANLIURFA Çelik termos üretimi alanında faaliyet gösteren Termosan Çelik, Çinli bir firma ile ortaklık kurarak önemli bir adım attı. Şanlıurfa’da gerçekleştirilecek yeni yatırım ile birlikte, şirketin üretim süreci yüzde 70’in üzerinde robotik sistemle yapılacak. Yeni tesis, “Termomug Çelik” adı altında, 35 bin metrekarelik bir alanda günde 40 bin adet termos üretim kapasitesine sahip olacak ve toplamda 25 milyon dolarlık bir yatırımı temsil edecek. Bu tesisin hayata geçirilmesiyle birlikte, Şanlıurfa termos üretiminde önemli bir merkez haline gelecek.
Yatırıma ilişkin açıklamalarda bulunan Termomug Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, şunları ifade etti: “Mevcut kapasitemizi dört katına çıkararak, Amerika, Avrupa ve Asya-Pasifik bölgelerinde Çin dışı alternatif arayışındaki büyük müşterilere ulaşmayı hedefliyoruz. 2025 yılı Mayıs ayında üretime başlamayı planlıyoruz. Şu anda 80’den fazla markaya ‘private label’ (özel etiket) ürünler üretiyoruz ve 45 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Çin ile rekabet etmek yerine, güç birliği yaparak daha başarılı olabileceğimizi gördük ve ortaklık tekliflerini kabul ettik. Bu ortaklık sayesinde, termos ürün gamında Türkiye’yi dünya pazarındaki en güçlü tedarikçilerden biri haline getireceğimize inanıyoruz.”
Termos Endüstrisini Çin Dışına Taşımak
1990’lı yıllardan 2013 yılına kadar Cooker Mutfak Gereçleri firması aracılığıyla termoslar başta olmak üzere çeşitli züccaciye ve mutfak eşyaları ürünlerinin ithalatını gerçekleştirdiklerini belirten Yılmaz, “Üretime geçme kararı aldıktan sonra yaklaşık üç yıl süren fizibilite ve yatırım süreçlerinin ardından 2016 yılında Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu’nun ilk ve tek çelik termos üretim tesisi olan Termosan Çelik’i Şanlıurfa’da kurduk. Böylece, Türkiye’ye yeni bir üretim ve ihracat kalemi kazandırırken, çelik termos endüstrisini ilk kez Çin dışına taşıdık” şeklinde konuştu.
Çin ile yapılan ortaklık sürecine de değinen Yılmaz, “Proje için makine siparişlerini vermeye hazırlanırken Çin’den ortaklık teklifi aldık. Özellikle Amerika pazarına odaklanan Çinli firmalar, Amerika-Çin arasındaki ticari çekişmeler nedeniyle Çin dışında yatırıma yöneldiler. Bu durum, ortaklık teklifinin temel sebebi oldu” dedi.
Stanley ile Görüşmeler Başladı
İhracat oranının toplam cironun yüzde 25’ini oluşturduğunu belirten Yılmaz, yeni yatırımla bu oranı iki yıl içinde yüzde 60’ın üzerine çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti. “Dünya, Çin dışında üretici arıyor ve ihracat pazarından yüksek talepler alıyoruz. Daha hızlı ve daha yüksek adetlerde ihracat yapabilmek için Termomug Çelik tesisimizi kuruyoruz. Amerika, Avrupa ve Asya-Pasifik bölgelerinde, Çin dışı alternatif arayışındaki büyük müşteri portföyünü hedefliyoruz. Özellikle Amerika, 1,5 milyar dolarlık termos pazarı ile dünyanın en büyük alıcısı konumunda. Stanley, Yeti gibi dev termos markaları ile şu an somut görüşmeler halindeyiz. Daha önce bizden talepleri olmuştu ancak mevcut kapasitemiz buna uygun değildi. Termomug projemiz ile onlara üretim yapabilmek için Ar-Ge ve denetim ön süreçlerine yılbaşından sonra başlamayı planlıyoruz” diye belirtti.
Zhejiyang Yongheng HouseHold’un Yönetim Kurulu Başkanı Zhou Yichao, Termosan’ın Çin dışındaki bir numaralı üretici olduğunu vurgulayarak, Termomug’daki günlük 40 bin kapasite ile yeni pazarlara ulaşacaklarını kaydetti. Yichao, Türkiye’nin stratejik konumu, lojistik avantajları, maliyet ve gümrük avantajlarının yatırım kararlarında etkili olduğunu dile getirdi.
İthalatı İkame Etme Hedefi
Termomug Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, geldikleri noktada yurt içinde yıllık yaklaşık 15 milyon dolarlık bir ithalatı ikame ettiklerini vurguladı. Ayrıca, Türkiye’deki tüm havayolu şirketlerinin uçaklarında ikram için kullanılan termosları kendilerinin ürettiğini ifade etti. Yılmaz, “Cooker Termos, Vestel, Karaca, Emsan, Schafer, English Home ve LCW gibi markalara üretim yapıyoruz. Ürün yelpazemiz bireysel kullanım termoslarından ev kullanım termoslarına, bebek termoslarından toplu organizasyonlar ve piknik termoslarına, kamp ve doğa sporlarında kullanılan üst düzey performanslı termoslara kadar çeşitlilik gösteriyor. 300 ml’den 5 litreye kadar farklı ebat ve modellerde ürünler sunuyoruz” dedi.
Sürdürülebilirlik ve Geri Dönüşüm
Yeni tesisin, endüstri 4.0 ilkeleri ışığında tasarlandığını ve robotik sistemlerle otonom üretim süreçleriyle donatılacağını belirten Yılmaz, sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalara da dikkat çekti. 2022 yılında mevcut tesiste Güneş Enerjisi Sistemi (GES) yatırımı yaptıklarını ve şu an elektrik tüketimlerinin yüzde 70’ini güneşten elde ettiklerini kaydeden Yılmaz, “Yeni tesisimizde de en kısa sürede GES yatırımı yapmayı planlıyoruz ve üretimde sürdürülebilirlik hedeflerimiz bulunuyor. Ana hammaddemiz olan paslanmaz çelikte de geri dönüştürülmüş hammaddelerden üretim yapmayı hedefliyoruz” dedi.