Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    TCMB’nin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi Açıklaması

    TCMB’nin iktisadi yönelim istatistikleri ve reel kesim güven endeksi hakkında detaylı açıklamalar. Ekonomik gelişmeleri takip edin!

    TCMB'nin iktisadi yönelim istatistikleri ve reel kesim güven endeksi hakkında

    TCMB’nin Haziran Ayı Verileri

    Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Haziran ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi verilerini duyurdu. İmalat sanayisinde faaliyet gösteren 1842 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla oluşan sonuçlara göre, 2025 yılı Temmuz ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 0,5 puan artarak 98,9 seviyesinde gerçekleşti.

    TCMB'nin Haziran Ayı Verileri

    Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek üç aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki toplam istihdam, sabit sermaye yatırım harcaması, genel gidişat ve gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken; mevcut toplam sipariş miktarı, son üç aydaki toplam sipariş miktarı ve mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi. Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak 100,2 seviyesinde gerçekleşti.

    Jun ayında mevsimsellikten arındırılmış RKGE-MA, bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak 98,4 seviyesinde gerçekleşirken, mevsimsellikten arındırılmamış RKGE ise 1,1 puanlık düşüşle 100,3 seviyesine geriledi.

    İstihdamda Artış Beklentisi Güçlendi

    Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre güçlendiği gözlemlendi. Gelecek üç aydaki istihdam ve gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış yönlü beklentilerin de güçlendiği belirlendi.

    ÜFE Beklentisi Geriledi

    Ortalama birim maliyetlerde, gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler ile son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyrin güçlendiği görüldü. Gelecek üç aydaki satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentilerin de güçlendiği dikkat çekti. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi, bir önceki aya göre 0,4 puan azalarak yüzde 36,8 seviyesinde gerçekleşti.