Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    TCMB Güven Endeksi Değerlendirmesi: Hizmet Talebi ve İstihdam Beklentileri

    TCMB Güven Endeksi Değerlendirmesi, hizmet talebi ve istihdam beklentilerini derinlemesine analiz ediyor. Ekonomik görünüm üzerine etkileri ve sektörel yansımaları hakkında bilgi edinin.

    TCMB Güven Endeksi Değerlendirmesi, hizmet talebi ve istihdam beklentilerini derinlemesine

    TCMB Açıklaması ve Güven Endeksi Değerlendirmesi

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan son açıklamaya göre, güven endeksini oluşturan anket sorularının yayılma endeksleri detaylı bir şekilde incelendiğinde, son üç aylık dönemde iş durumu ve hizmetlere olan talebin, Faaliyet Hacmi Gelişim Endeksi (FHGE) üzerinde azalış yönünde bir etki yarattığı gözlemlenmiştir. Öte yandan, gelecek üç ay için hizmetlere olan talep beklentisinin ise FHGE’yi artış yönünde etkilediği tespit edilmiştir.

    Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

    “İş durumu ve hizmetlere olan talebe yönelik değerlendirmeler incelendiğinde, son üç ayda iş durumunda iyileşme ve hizmetlere olan talepte artış olduğu yönündeki algının, bir önceki aya kıyasla zayıfladığı görülmektedir. Ancak, gelecek üç ayda hizmetlere olan talepte artış olacağına dair beklentilerin güçlendiği dikkat çekmiştir. İstihdama ilişkin değerlendirmelere göre ise, son üç ayda istihdamda artış olduğunu bildirenlerin oranında bir azalma yaşanırken, gelecek üç ayda istihdamda artış olacağına inananların sayısında ise belirgin bir artış olduğu gözlemlenmiştir.”

    2024 yılı Aralık ayı itibarıyla, NACE Rev.2 sektör sınıflamasına göre “Finans ve Sigorta Faaliyetleri” sektöründeki güven endeksleri alt sektörler bazında değerlendirildiğinde, bir önceki ayla karşılaştırıldığında, “64 Finansal Hizmet Faaliyetleri (sigorta ve emeklilik fonları hariç)” sektöründe 4,6 puanlık bir azalış kaydedilirken, “65 Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Fonları (zorunlu sosyal güvenlik hizmetleri hariç)” ile “66 Finansal Hizmetler ile Sigorta Faaliyetleri için Yardımcı Faaliyetler” sektörlerinde ise sırasıyla 1,9 ve 21,3 puanlık artışlar yaşandığı tespit edilmiştir.