Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül’ün Açıklamaları

    Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, piyasa düzenlemeleri ve yatırımcı koruma önlemleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bu yazıda, Gönül’ün görüşlerini ve piyasalara etkilerini keşfedin.

    Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, piyasa düzenlemeleri ve

    Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı’nın Açıklamaları

    Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile bağlı kuruluşların 2025 yılı bütçesinin görüşüldüğü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında önemli bilgiler paylaştı. Gönül, halkın sermaye piyasalarına olan ilgisinin arttığını ve bu alanda kaydedilen gelişmeleri aktardı.

    Gönül, pay senetlerinde toplamda 7 milyon, yatırım fonlarında ise 5,4 milyon yatırımcı bulunduğunu belirterek, tahvil, bono, Bireysel Emeklilik Sistemi gibi diğer finansal araçlar ile birlikte yaklaşık 36 milyonu aşan vatandaşın doğrudan veya dolaylı olarak sermaye piyasalarının yatırımcısı olduğunu ifade etti.

    2023 yılı içinde 54 şirketin toplam 79,3 milyar lira değerinde halka arz gerçekleştirdiğini kaydeden Gönül, Türkiye’nin halka arzdan sağlanan fon büyüklüğüne göre dünya genelinde 10. sırada, Avrupa’da ise ilk sırada yer aldığını vurguladı. Ekim 2024 sonu itibarıyla halka arzı tamamlanan 31 şirketin piyasadan toplamda 55,9 milyar lira tutarında fon sağladığını açıkladı.

    Ayrıca, 2023 yılı boyunca şirketlerin 888,7 milyar lira borçlanma aracı ve kira sertifikası ihracı gerçekleştirdiğini aktaran Gönül, Ekim 2024 sonu itibarıyla toplamda 1 trilyon 606,4 milyar lira borçlanma aracı ve kira sertifikası ihracı yapıldığını belirtti. Girişim sermayesi yatırım fonlarının büyüklüğünün 192,3 milyar liraya ulaştığını, girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının aktif büyüklüğünün de 41,1 milyar lira olduğunu ifade etti.

    570 Şirketin Değeri 12,6 Trilyon Lira

    Gönül, menkul kıymet yatırım fonları tarafından yönetilen varlık miktarının Ekim sonu itibarıyla 3,7 trilyon liraya ulaştığını vurgulayarak, mevcut durumda Kurul kaydında 692 şirketin bulunduğunu açıkladı. Bu şirketlerden 570’inin borsada işlem gördüğünü belirten Gönül, bu şirketlerin toplam piyasa değerinin 12 trilyon 163 milyar liraya ulaştığını bildirdi.