Nurdoğan ARSLAN – Mehmet Hanifi GÜLEL – Başak Nur GÖKÇAM
Enflasyonu kontrol altına almak amacıyla ekonomi yönetiminin uyguladığı programı destekleyen sanayiciler ve ihracatçılar, enflasyonla mücadele sürecinde faiz oranlarının %50’ye kadar yükselmesinin yatırım kararlarını ertelediğini, finansman maliyetlerini artırdığını ve ihraç pazarlarındaki fiyat rekabetini olumsuz etkilediğini ifade ediyor. Sektör temsilcileri, “Bir sis bulutu içindeyiz ve neler olacağını zaman gösterecek. Birçok sanayici, durgunluk nedeniyle üretim ve satışta zorluk yaşıyor. Emek yoğun sektörlerimizin mevcut ekonomik koşullardan daha fazla etkilendiği aşikar. Bazı firmalar bu durumla başa çıkmakta zorlanıyor,” diyor.
Geçmişte Ödenen Faturalar
Reel sektör temsilcileri, enflasyonla mücadelenin kesintisiz sürmesi gerektiğinin altını çizerken, “Ekonomik istikrarı sağlamak için faiz politikalarında dengeli adımlar atmak ve doğru zamanı yakalamak gerekiyor. Bugüne kadar birçok fatura ödendi. Erken faiz indirimi, bugüne kadar gösterilen çabanın boşa gitmesine neden olabilir,” şeklinde uyarılarda bulunuyorlar.
- – TİM Başkanı Mustafa Gültepe: “Faiz indirimlerinin zamanı gelmiştir. Merkez Bankası’nın da 2025’e kalmadan aralık ayında ufak adımlar atacağını düşünüyorum. Aksi halde, enflasyonu düzeltip faizleri indireceğiz derken, sanayi çok güç kaybetmiş olabilir. Yüksek faizle alınan kredilerin geri ödemesi zorlaşıyor. İlk 9 ayda konkordato ilan eden firmaların sayısı, geçen yılın toplamını geçti. İş yapanlar da ‘karsız’ bir süreçle mevcut müşterilerini kaybetmemeye çalışıyor.”
- – TİM Başkan Vekili ve GAİB Koordinatör Başkanı Fikret Kileci: “Enflasyonu düşürmek ve ekonomideki ateşi söndürmek için uygulanan daraltıcı ekonomi politikaları, tüm aktörleri ve özellikle ihracatçıları yakından ilgilendiriyor. Bugünlere bir günde gelmedik, bir günde de düzlüğe çıkmamız mümkün değil. Faiz, şartlar gerektiriyorsa doğru zamanda doğru oranda inmeli ya da çıkmalıdır. Erken faiz indirimi, bugüne kadar sarf edilen çabanın boşa gitmesine yol açabilir.”
- – Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi: “Ekonominin zor dönemlerden geçtiği bu süreçte, atılacak adımlarda stratejik bir denge kurulması zorunlu. Ekonomik istikrarı sağlamak için dengeli adımlar atmak ve doğru zamanı yakalamak önemli. 2025 ikinci yarısından itibaren müşterilerimizdeki alım iştahının artacağını ve taleplerin yükseleceğini umuyoruz.”
- – İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Özkan: “Emek yoğun imalat sektörlerinden biri olan mobilya, öngörülemeyen artışlarla karşılaşmakta ve firmalarımızın finansmana erişimi daha da zor hale gelmektedir. Faiz indirimi, üreticilerimizin bu arayışına yanıt vererek sektöre ivme kazandıracaktır.”
- – İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı: “Gıda ihracatçıları, yüksek faiz nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Faizlerin yüksek, kurların düşük olması ve enflasyon sebebiyle TL maliyetlerimiz yüksek. Ancak, otoritenin enflasyonla mücadele etmek için aldığı bu kararları da destekliyoruz.”
- – Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cem Seven: “Yüksek enflasyon, yüksek TL faizi ve düşük kur, gemi ve yat ihracatçılarının işçilik maliyetini son bir yılda %100’den fazla artırdı. Eski rekabetçi günlerimize dönebilmemiz için enflasyon sarmalından bir an önce kurtulmamız gerekiyor.”
- – Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Abdulhamit Akçay: “İhracatçıların en büyük sorunu kurdaki dengesizlik ve yaşanan enflasyon. Maliyetler sürekli artarken, ihracatçı, kazancı bir kenara koyup günü kurtarmaya çalışıyor.”
- – Boya Sanayicileri Derneği (BOSAD) Başkanı Kenan Baytaş: “Faizler düşmeden yatırım olmaz. Sanayicilerin yeni yatırımlar için faizlerin düşmesini beklemesi gerekiyor. Enflasyonda kalıcı bir düşüş gözlemlenmediği için iç talepteki daralma devam ediyor.”
- – İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamuller İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Adil Pelister: “Piyasanın normal akışına dönmesi, kurun biraz yükselmesi ve enflasyonun rekabet edilebilir seviyeye gelmesi gerekiyor. İhracat şu anda artıyor; ancak 2024 yılını bu şekilde kapatmayı planlıyoruz.”
- – İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı Ahmet Hayri Diler: “Enflasyonla mücadele çok önemli, ama faiz indirimlerinin zamanında ve doğru yapılması sanayi için kritik. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için düşük faizli kredi paketlerine ihtiyaç her zamankinden fazla.”
- – İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Çetin Tecdelioğlu: “2025 yılının ilk çeyreğinde faiz indirimlerinin başlamasını bekliyoruz. İkinci çeyreğe kalırsa, bu durum firmaların rekabet gücünü olumsuz yönde etkileyecektir.”