Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Rusya’nın Balistik Füze Fırlatışı ve ABD’nin Tepkisi

    Rusya’nın gerçekleştirdiği balistik füze fırlatışı, uluslararası ilişkileri nasıl etkiliyor? ABD’nin bu duruma yanıtı ne olacak? Detaylar, analizler ve güncel gelişmeler için yazımızı okuyun.

    Rusya'nın gerçekleştirdiği balistik füze fırlatışı, uluslararası ilişkileri nasıl etkiliyor? ABD'nin

    Rusya’nın Deneysel Balistik Füze Fırlatışı ve ABD’nin Tepkisi

    Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, düzenlenen günlük basın toplantısında, “Rusya’nın deneysel bir balistik füze fırlattığını doğrulayabilirim.” diyerek, fırlatılan füzelerin RS-26 Rubezh türü IRBM (Orta Menzilli Balistik Füze) olduğunu belirtti. Singh, füzelerin fırlatılmadan kısa bir süre önce “Nükleer Risk Azaltma” kanalları aracılığıyla ABD’nin bilgilendirildiğini kaydetti. Bu tür füzelerin savaş alanında ilk kez kullanılmasının, “deneysel” ifadesinin kullanılmasındaki nedeni olduğunu vurguladı.

    Singh, “Bu, savaş alanında kullanılan yeni bir tür ölümcül yetenek. Bu kesinlikle bizim için bir endişe kaynağı ve bu durumun etkilerine dair henüz bir değerlendirmemiz yok; ancak bu, elbette dikkate almamız gereken bir konu.” şeklinde konuşarak, durumu ciddiyetle ele aldıklarını ifade etti. Ayrıca, Rusya’nın nükleer pozisyonunda herhangi bir değişiklik gözlemlemediklerini belirterek, ABD’nin mevcut duruşunda da bir değişiklik olmadığını dile getirdi. Singh, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı, Kuzey Kore askerlerini dahil ederek tırmandırdığına dikkat çekti.

    ABD’nin sağladığı Kara Taktik Füze Sistemleri (ATACMS) ile ilgili olarak, Singh, “Ukrayna’nın bu füzeleri Rus toprağı olan Braynsk bölgesine kullanmasıyla ilgili olarak henüz açıklayabileceğim veya doğrulayabileceğim bir şey yok.” yanıtını verdi. Rusya Savunma Bakanlığı, 19 Kasım’da Ukrayna’nın Braynsk bölgesine Amerikan yapımı uzun menzilli taktik ATACMS füzeleriyle bir saldırı düzenlediğini bildirmişti. Aynı gün Ukrayna Hava Kuvvetleri de Rus ordusunun hava saldırısında kıtalararası balistik füze kullandığını açıklamıştı.

    ABD’nin Ukrayna’ya Sağladığı Antipersonel Mayınlar

    Pentagon Sözcü Yardımcısı Singh, ABD’nin Ukrayna’ya, Rus ordusunun ilerleyişine karşı kullanabilmesi için izin verdiği antipersonel mayınlar hakkında da bilgi verdi. Ukrayna ordusunun, bu mayınları “yalnızca Ukrayna içinde kullanacakları” konusunda ABD’ye güvence verdiğini belirtti. Singh, “Ukrayna’ya birçok çeşit mayın sağladık; ancak bu konuda daha fazla detaya girmeyeceğim.” dedi.

    Singh, “Bu mayınları sağlamamızın nedeni, savaş alanı değiştikçe ve mücadele zamanla evrildikçe bizim de evrildiğimizi belirtmek önemli.” ifadesiyle, stratejik değişimlere dikkat çekti. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, bir gün önce Rusya’nın savaş alanındaki ilerlemesini yavaşlatmak amacıyla Ukrayna’nın ABD üretimi antipersonel kara mayınlarını kullanmasına izin verileceğini açıklamıştı.

    Dünyanın pek çok ülkesinin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle yasaklanan antipersonel kara mayınları, siviller için kalıcı bir tehdit oluşturduğu gerekçesiyle uzun süredir yardım kuruluşları ve aktivistler tarafından eleştirilmektedir. ABD ve Rusya, bu anlaşmalar içerisinde yer almamakta ve bu durum dikkat çekmektedir. Kalıcı olmayan kara mayınları genellikle pil gerektirdiği için zamanla işlevselliğini yitirebilmektedir. Bu nedenle, antipersonel kara mayınlarının uzun süre kalan diğer mayınlara göre siviller için daha güvenli olduğu savunulmaktadır. ABD’nin, 2022 itibarıyla yaklaşık 3 milyon antipersonel kara mayını stokladığı ifade edilmektedir.