Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Rusya ve Ukrayna Arasındaki Gaz Transit Anlaşmazlığı

    Rusya ve Ukrayna arasındaki gaz transit anlaşmazlığı, enerji güvenliği ve Avrupa’nın enerji ihtiyacı açısından kritik bir öneme sahiptir. Bu makalede, anlaşmazlığın sebepleri, etkileri ve olası çözümleri ele alınmaktadır.

    Rusya ve Ukrayna arasındaki

    Investing.com – Azerbaycan enerji şirketi SOCAR’dan elde edilen bilgilere göre, Rusya’nın Ukrayna üzerinden Avrupa’ya gaz ihracatı ile ilgili mevcut anlaşmanın uzatılması amacıyla Moskova ve Kiev arasında yapılan müzakereler sonuçsuz kalmıştır. Azerbaycan’ın arabuluculuk yaptığı sözleşmenin bu yılın sonuna kadar geçerli olması bekleniyordu.

    Avrupa Birliği ve Ukrayna, Azerbaycan’dan Rusya ile gaz transit anlaşması konusunda görüşmelere arabuluculuk yapmasını talep etmişti. Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa’ya taşınmasına yönelik yeni bir anlaşmanın yapılmayacağını belirtmiştir.

    Şubat 2022’de başlayan Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sürecinde, Ukrayna yılda yaklaşık 15 milyar metreküp (bcm) Rus gazının Avrupa’ya transit geçişine izin veren mevcut sözleşmeyi yenilemeyeceğini duyurmuştur. Bu miktar, Ukrayna’nın 2022 yılında topraklarından geçmesine izin verdiği toplam 150 milyar bcm boru hattı gazının oldukça küçümsenebilir bir bölümünü oluşturmaktadır.

    Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Kiev’in Rus gazının transit geçişine devam etmeyi düşünebileceğini, ancak bunun yalnızca Moskova’nın ödemeyi savaştan sonraya ertelemeyi kabul etmesi durumunda mümkün olabileceğini vurgulamıştır. Ancak bu, Rusya’nın kabul etmesi pek olası olmayan bir koşuldur.

    Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal, Interfax-Ukrayna haber ajansına verdiği demeçte, transit anlaşmasının 1 Ocak sabahı itibarıyla sona ereceğini açıklamıştır. Ayrıca, transit geçişin yalnızca Avrupa Komisyonu’nun talebi üzerine ve sadece Rus olmayan gaz için yeniden başlayabileceğini eklemiştir.

    SOCAR’dan alınan bilgilere göre, şirket yaklaşık bir yıldır Ukrayna ve Avrupa Birliği’nin talebi doğrultusunda Ukraynalı ve Rus enerji şirketleri arasındaki müzakerelere aracılık etmektedir. Üst düzey yöneticilerin 2 Mayıs’ta İstanbul’da ve 29 Ağustos’ta Viyana’da Ukraynalı enerji şirketlerinin temsilcileriyle bir araya geldiği belirtilmiştir. Ancak tüm bu çabalara rağmen, Ukrayna ve Rusya tarafları şartlar üzerinde bir uzlaşmaya varamamıştır.

    Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümüne göz atabilirsiniz.