Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Paris Ceza Mahkemesi, Marine Le Pen’in Yolsuzluk Davasında Karar Verecek

    Paris Ceza Mahkemesi, Marine Le Pen’in yolsuzluk davasında karar vermek üzere toplandı. Gelişmeleri takip edin.

    Paris Ceza Mahkemesi, Marine Le Pen'in yolsuzluk davasında karar vermek

    Paris Ceza Mahkemesi, Le Pen’in Yolsuzluk Davasında Karar Verecek

    Paris Ceza Mahkemesi, yarın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bir önceki seçimlerdeki en büyük rakibi olan ve 2027 seçimleri için yeniden aday olacağını açıklayan Marine Le Pen’in yolsuzlukla ilgili yargılandığı davada kararını açıklayacak.

    Geçen yıl başlamış olan bu dava, Le Pen ve beraberindeki 26 kişinin yolsuzluk iddialarıyla yargılandığı bir süreçtir. Yarının duruşmasından çıkacak karar, aşırı sağcı liderin gelecekteki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışmasına engel olabilecek bir durum yaratabilir.

    Le Pen’in davasında savcılar, Paris Ceza Mahkemesi’nde yargı makamının itirazları ve temyiz sürecinin sonuçlanmasını beklemek yerine, aşırı sağcı lider hakkında talep ettikleri 5 yıl boyunca seçimlerden men cezasının derhal uygulanmasını istemektedirler.

    Bazı Fransız hukukçular, Anayasa Mahkemesi’nin yakın zamanda verdiği bir kararın, yerel bir siyasetçinin temyiz yollarını tüketmeden cezaya çarptırılmasına izin verdiğini belirtiyor. Bu durum, AB fonlarını zimmetine geçirmekle yargılanan Le Pen için de geçerli olabilir. Eğer bu karar uygulanırsa, temyiz yoluna gidecek olan Le Pen’in davasının sonuçlanması yıllar alabilir.

    Yargıçlar, Anayasa Mahkemesi’nin kararından yola çıkarak temyiz sürecinin sonuçlanmasını beklemeden cezanın infazına hükmederse, aşırı sağcı Le Pen, 2027 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışma hakkını kaybedebilir.

    Öte yandan, bazı hukukçular Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararın sadece yerel yetkililerle sınırlı olduğunu ve Le Pen’in davasına uygulanamayacağını savunmaktadırlar.

    Anayasa Mahkemesi, Ceza Mahkemesi’nin 2024 yılında kamu fonlarını zimmetine geçirmekten yargılanan Fransız kolonisi Mayotte’un eski yerel seçilmişi Rachadi Saindou’nun temyiz sürecinin sonuçlanmasını beklemeden görevden alınmasına ilişkin verdiği kararın yasalara uygun olduğuna hükmetmişti.

    Paris Ceza Mahkemesi, Le Pen ile ilgili kararını 31 Mart’ta açıklayacak.

    NE OLMUŞTU?

    Le Pen’in Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilliği döneminde, 2 kişiye hayali danışmanlık hizmetleri nedeniyle AP fonlarıyla maaş ödendiği iddia ediliyor. Fransa’da Le Pen ve bazı eski Ulusal Cephe Partisi (şimdi Ulusal Birlik) milletvekilleri hakkında, 2004-2016 yılları arasında AP’de “hayali istihdam” oluşturdukları gerekçesiyle 2015 yılında soruşturma başlatılmıştı.

    Paris savcılığı, Le Pen ve babası Jean-Marie Le Pen ile partinin bazı AP üyeleri hakkında, AB’ye ait fonları kötüye kullandıkları ve “suçu gizledikleri” gerekçesiyle dava açılmasını talep etmişti.

    2018 yılında isim değişikliğine giderek Ulusal Birlik (RN) adını alan partinin önde gelen ismi ve eski cumhurbaşkanı adayı Le Pen, babası Jean-Marie Le Pen ve Louis Aliot ile Bruno Gollnisch gibi isimlerin bulunduğu 27 partili, AB fonlarını kötüye kullanmaktan yargılanıyor. Bu davanın duruşmaları, Eylül 2024’te Paris Ceza Mahkemesi’nde başlayacak.