İsrail’in Gazze Politikalarına Karşı Uluslararası Tepki
İsrail, Gazze Şeridi’ne yönelik yoğun saldırıları ve açlığı bir araç olarak kullanarak masum sivilleri sistematik biçimde ölüme sürüklemeye devam etmektedir. Batılı ülkeler, durumu eleştiren bir ortak bildiri yayımladı. AB Komisyonu’nun Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Hadja Lahbib ve 25 ülkenin dışişleri bakanları tarafından imzalanan bildiride, “Sade ama acil bir mesajla bir araya geldik; Gazze’deki savaş derhal sona ermeli. Gazze’de sivillerin çektiği acı, benzeri görülmemiş bir derinliğe ulaşmıştır” ifadeleri yer aldı.
İsrail hükümetinin yardım dağıtım yaklaşımının tehlikeli olduğu, istikrarsızlığı körüklediği ve Gazzelilerin insanlık onurunu ihlal ettiği belirtilen bildiride, “Yardımın damla damla verilmesi ve aralarında çocukların da bulunduğu gıda ile su gibi temel ihtiyaçlara erişmeye çalışan sivillerin insanlık dışı bir şekilde öldürülmesini kınıyoruz. Yaklaşık 800 Filistinlinin yardım almaya çalışırken hayatını kaybetmiş olması dehşet vericidir. İsrail hükümetinin sivil halkı temel insani yardımlardan mahrum bırakması kabul edilemez. İsrail, uluslararası insancıl hukuk çerçevesindeki yükümlülüklerine uymalıdır” denildi. “KISITLAMALAR DERHAL KALDIRILMALI”
Bildiride, İsrail hükümetine yardım akışına yönelik kısıtlamaları hemen kaldırma ve Birleşmiş Milletler (BM) ile insani yardım kuruluşlarına hayat kurtarma faaliyetlerini güvenli ve etkili biçimde yapma olanağı sağlama çağrısında bulunuldu. Ayrıca, Hamas’ın elindeki İsrailli esirlerin güvenliğine dikkat çekilerek, esirlerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması istendi. Esirlerin salıverilmesi ve ailelerin yaşadığı acının bitmesi için en büyük umudun müzakerelerle sağlanacak bir ateşkes olduğu vurgulandı. “KALICI ŞEKİLDE ZORLA YERİNDEN ETME, ULUSLARARASI HUKUKUN AÇIKÇA İHLALİ”
Bildiride, her iki tarafa da sivilleri koruma ve uluslararası insani hukuk kurallarına riayet etme çağrısı yapıldı. İsrail’in Gazze’nin güneyinde yüz binlerce Filistinliyi barındıracak bir ‘insani yardım şehri’ kurma önerisinin reddedildiği ifade edildi. “Bunlar kabul edilemez. Kalıcı zorla yerinden etme, uluslararası insancıl hukukun açık bir ihlalidir. İşgal altındaki Filistin topraklarında demografik veya coğrafi değişime yönelik her türlü girişimi kesin olarak reddediyoruz” denildi.
İsrail’in uluslararası baskılar sonucu ertelediği ancak yeniden gündeme gelen ‘E1’ yerleşim planına da değinilen açıklamada, “E1 yerleşim planı, uygulandığı takdirde Filistin devletini ikiye bölecek ve bu durum uluslararası hukukun ihlali anlamına gelecektir. Bu plan, iki devletli çözümün temellerini ciddi şekilde sarsacaktır. Öte yandan, Doğu Kudüs dahil Batı Şeria’daki yerleşim inşaatları hız kazanmış, Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik şiddeti artmıştır. Bu durumun sona ermesi şarttır” ifadeleri kullanıldı.
Bildiride, “Daha fazla kan dökülmesi hiçbir amaca hizmet etmez. ABD, Katar ve Mısır’ın çabalarını tam destekliyoruz. Acil bir ateşkesle İsrailliler, Filistinliler ve tüm bölge için güvenlik ve barışa giden siyasi yolu desteklemek için yeni adımlar atmaya hazırız” denildi.
Ortak bildiriyi imzalayanlar arasında AB Komisyonu’nun Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Hadja Lahbib ile birlikte Avustralya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Japonya, Kanada, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovenya ve Yeni Zelanda dışişleri bakanları bulunmaktadır.