Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Küresel Piyasalar Gümrük Anlaşması ve Enflasyon Verileriyle Hareketleniyor

    Küresel piyasalar, gümrük anlaşmaları ve enflasyon verilerinin etkisiyle hareketleniyor. Güncel gelişmeleri ve analizleri keşfedin.

    Küresel piyasalar, gümrük anlaşmaları ve enflasyon verilerinin etkisiyle hareketleniyor. Güncel

    Küresel piyasalarda olumlu hava hakim

    Dünya genelinde finans piyasaları, ABD ve Çin’in karşılıklı gümrük tarifelerini geçici olarak azaltma yönünde vardıkları anlaşmanın etkisiyle iyimser bir seyir izliyor. Piyasa katılımcıları, bugün açıklanacak olan ABD enflasyon verilerine odaklanmış durumda. Enflasyon ve resesyon endişeleri, varlık fiyatlamalarında önemli bir rol oynarken, tarifelerden gelen pozitif gelişmeler risk iştahını yukarı çekiyor. Geçen hafta sonu İsviçre’de düzenlenen ticaret görüşmeleri sonrasında, ABD ve Çin tarafları 90 günlük bir sürede tarifeleri hafifletme konusunda anlaşmaya vardı. Bu kapsamda, ABD’nin Çin’e uyguladığı gümrük vergilerinin yüzde 145’ten yüzde 30’a, Çin’in ise ABD’den gelen ithalatına uyguladığı tarifelerin yüzde 125’ten yüzde 10’a düşürülmesi kararlaştırıldı. ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında, Çin ile yeni bir başlangıç yapıldığını vurguladı. Trump, Çin’in tüm parasal olmayan engellerinin askıya alınacağını ve kaldırılacağını belirtti. Ayrıca, anlaşmanın otomobil, çelik, alüminyum ve ilaç sektörlerini kapsamadığını, bu ürünlere uygulanan tarifelerin değişmeyeceğini sözlerine ekledi. Trump, 90 gün sonunda uzun vadeli bir anlaşmaya varılamaması halinde tarifelerin yeniden eski seviyeye yükseltilmeyeceğini de ifade etti. Analistler, Çin-ABD arasındaki tarifelerde alınan bu hızlı ve pozitif kararların, küresel ekonomik belirsizlikleri hafifletmekte önemli bir adım olduğunu vurguluyor. Dünya ekonomisini sarsan ticaret gerginliklerinin azaltılması, piyasalara güven aşılıyor ve büyüme endişelerini hafifletiyor. Yatırımcılar, bu gelişmeler sonrası, uzun vadeli ticari ilişkilerin istikrar kazanacağına dair umutlarını güçlendiriyor. Ancak, anlaşmanın 90 gün sonra tam anlamıyla kalıcı olup olmayacağı konusunda bazı şüpheler devam ediyor.

    ABD’de enflasyon verisi yatırımcıların odak noktası

    Bugün açıklanacak olan Nisan ayı enflasyon verisi, ekonominin genel durumu hakkında kritik ipuçları sunacak. Enflasyon ve fiyat artışlarının detaylı kırılımları, tarifelerin etkisini anlamada önemli olacak. Federal Reserve (Fed), son politika metninde yüksek işsizlik ve enflasyon risklerine vurgu yapmıştı. Fed Başkanı Jerome Powell ise yaptığı açıklamalarda, tarifelerin enflasyon ve işsizlik üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğine işaret ederek, ekonomik büyümenin yavaşlayabileceğine dikkat çekmişti. Analistler, şu anki piyasa koşullarında tarifelerin etkilerinin net bir biçimde görünmediğine ve istihdam piyasasında yaşanacak olası soğuma ile enflasyonun ana eğilimlerindeki kırılmanın, Fed’in kararlarını doğrudan etkileyeceğine inanıyor. Powell’ın yüksek enflasyon risklerine duyarlı yaklaşımı, uzun vadeli enflasyon beklentilerinde bozulma olursa, Fed’in ek önlemler almasını gerektirebilir. Bu bağlamda, enflasyon verisi, piyasa katılımcılarının beklentileriyle uyumlu veya şaşırtıcı çıkarsa, piyasalar bu gelişmelere göre yön değiştirebilir.

    ABD Borsalarında Tarife İndirimi Rallisi

    ABD ve Çin’in tarifeleri 90 gün süreyle hafifletmesi sonrası, dün New York Borsası oldukça olumlu bir görüntü sergiledi. S&P 500 endeksi %3,26, Dow Jones endeksi %2,81 ve Nasdaq ise %4,35 oranında değer kazandı. Günün ilerleyen saatlerinde ise vadeli kontratlarda hafif bir geri çekilme gözlemlendi. Piyasalarda, “korku endeksi” olarak bilinen VIX Endeksi %17 azalarak 18,2 seviyesine geriledi ve bu, Trump’ın 2 Nisan’da tarifeleri duyurmasından önceki seviyeleri hatırlattı. Anlaşma haberiyle birlikte, tedarik zincirlerinde Çin’den ithalat yapan büyük şirketlerin hisselerinde önemli yükselişler kaydedildi. Amazon %8’in üzerinde, Dell yaklaşık %8, Best Buy %6,6, Apple %6,3 oranında artış gösterdi. Ayrıca, Nvidia hisseleri %5,4 yükseldi. Tahvil piyasasında ise, risk iştahının artmasıyla birlikte, 10 yıllık ABD tahvili faizi %7 baz puan yükselerek %4,46 seviyesine çıktı. Dolar endeksi ise dün %1,3 artarak 101,7 seviyesine ulaştı, yeni güne ise %0,1’lik hafif bir düşüşle 101,6 seviyesinde başladı. Altın ons fiyatı, ticaret endişelerinin azalacağı beklentisiyle %1,7 değer kaybıyla 3.235 dolar seviyesinden kapanmıştı; bugün ise %0,6 artışla 3.254 dolardan işlem görüyor. Petrol fiyatları ise artan risk iştahı ve enerji talebiyle Brent tipi ham petrol %0,3 düşüşle 64,6 dolara geriledi.

    Avrupa Borsalarında Pozitif Seyir ve Jeopolitik Gelişmeler

    Güvenli liman talebinin azalması ve ticaret savaşlarındaki endişelerin hafiflemesiyle Avrupa borsaları pozitif bir seyir izliyor. Ukrayna-Rusya savaşıyla ilgili gelişmeler ve barış görüşmeleri, piyasalardaki iyimserliği destekliyor. Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşecek müzakerelerin yakından takip edilmesi, bölgesel istikrar açısından kritik önemde. Avrupa Dışişleri Bakanları ve Ukrayna temsilcilerinin yaptığı telefon görüşmelerinde, ateşkes ve kalıcı barış için atılabilecek adımlar ele alındı. Uluslararası aktörler, Ukrayna ve bölgedeki ekonomik istikrarı güçlendirmek amacıyla ortak hareket ediyor. Ukrayna’daki gelişmeler, bölge ekonomisini ve enerji piyasalarını yakından ilgilendiriyor. Bu ortamda, savunma sanayi şirketleri Avrupa’da değer kaybetti. Rheinmetall %5,9, Leonardo %4,3, Thales %3 ve BAE Systems %1,3 oranında düşüş yaşadı. Bu gelişmelerle birlikte, Almanya’da DAX 40 %0,29, Fransa’da CAC 40 %1,37, İtalya’da FTSE MIB %1,40 ve İngiltere’de FTSE 100 %0,59 oranında artış gösterdi. Avrupa vadeli endeksleri ise yeni güne hafif negatif başlayabilir.

    Asya piyasalarında genel pozitif hava, Hong Kong hariç

    ABD ve Çin’in tarifelerini 90 gün süreyle indirmesi, Asya piyasalarında genel bir iyimserlik yaratıyor. Hong Kong hariç, Japonya, Güney Kore ve Çin’deki borsalar günü pozitif tamamladı. Bu gelişmeler, küresel risk iştahını destekliyor. Özellikle, Çin’in yeni teşvik paketleri ve ABD ile olası yeni ticari anlaşmalar beklentisi, piyasalarda hareketlilik yaratıyor. Ancak, Çinli yatırımcılar, ABD ile yaşanabilecek olası sert ticaret anlaşmazlıklarına hazırlıklı olmak adına temkinli duruyorlar. Japonya’nın Nikkei 225 endeksi %1,8, Güney Kore’nin Kospi endeksi %0,1 ve Şanghay bileşik endeksi %0,2 artarken, Hong Kong’un Hang Seng endeksi %1,7 değer kaybetti. Bu tablo, bölgesel gelişmelere ve küresel risk algılamalarına göre şekilleniyor.

    Yurt içi piyasalar ve makroekonomik veriler

    Türkiye’de Borsa İstanbul, ABD ve Çin arasındaki olumlu gelişmeler ve PKK’nın fesih kararıyla dün %3,80 oranında yükselerek 9.747,07 seviyesine ulaştı. Vadeli işlem piyasasında ise, BIST 30 Haziran kontratı yaklaşık %0,3 artışla 11.293 seviyesinde işlem görüyor. Bugün ise, yurt içinde önemli bir ekonomik gösterge olan Mart ayı ödemeler dengesi verisi açıklanacak. Ekonomistlerin beklentisi, cari işlemler açığının yaklaşık 3,9 milyar dolar civarında olacağı yönünde. Ayrıca, 2025 yılı için tahmin edilen cari açığın 19,65 milyar dolar seviyesinde olması öngörülüyor. Dolar/TL ise dün yatay seyretti ve 38,7720 seviyesinden kapanış yaptı. Gün içinde ise, 38,800 seviyesinden işlem gören kur, analistlere göre, teknik olarak 39 seviyesinin üzerinde kalması durumunda yeni yükselişler görülebilir. Bugün, yurt dışında Almanya ve Euro bölgesi Zew ekonomik güven endeksi ile ABD enflasyon verileri takip edilecek. Teknik açıdan, BIST 100 endeksinde 9.900 ve 10.000 direnç seviyeleri, 9.700 ve 9.600 ise destek seviyeleri olarak öne çıkıyor.