Küresel Piyasalar ve Tarife Belirsizlikleri
Uluslararası finans piyasalarında tarife belirsizlikleri, şirket bilançolarına dair iyimser havayı kısmen gölgeliyor. ABD’de beklentilerin üstünde gerçekleşen şirket bilançoları, New York borsasında yükselişleri tetiklese de, 1 Ağustos’ta yürürlüğe girebilecek karşılıklı gümrük tarifeleri yatırımcıları dikkatli hale getiriyor. Özellikle ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin daha katı ticaret politikalarına yönelebileceği olasılığı ve Fed Başkanı Jerome Powell‘a yönelik artan siyasi baskılar, piyasa belirsizliğini yoğunlaştırıyor. Trump, ‘Piyasa için en doğru kararları ben verebilirim‘ ifadesiyle gündeme gelirken, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent‘in Fed’in başarısını sorgulayan açıklamaları, Fed’in bağımsızlığı konusundaki tartışmaları derinleştiriyor. Temsilciler Meclisi Üyesi Anna Paulina Luna, Powell hakkında ‘yeminli yanlış beyan‘ iddiasıyla Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Beyaz Saray, Powell’ın görevden alınmasının söz konusu olmadığını belirtse de, faiz indiriminin aciliyetini vurguladı.
ABD Borsalarında Kapanış Rekorları
New York borsasında yükseliş trendi sürüyor. Dow Jones: 44.323,07 puan (dengeli seyir)
S&P 500: yüzde 0,14 artışla yeni kapanış rekoru kırdı
Nasdaq: yüzde 0,38 artışla rekor seviyeye ulaştı. S&P 500 ve Nasdaq endeksleri yeni zirvelere tırmandı. Alphabet, Tesla ve IBM gibi teknoloji devlerinin açıklayacağı bilançolar, bugün piyasanın gidişatını etkileyecek ana unsurlar arasında yer alıyor. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,42’den yüzde 4,37’ye inerken, dolar endeksi 97,9 seviyesinde yatay hareket ediyor. Altının ons fiyatı, doların güçlenmesiyle yüzde 0,3 düşüşle 3.388 dolar seviyesinde seyrediyor.
Avrupa Borsaları: Belirsizlik ve Bilançoların Etkisi
Avrupa’da ABD ile ticaret görüşmelerindeki belirsizlikler ve bazı büyük şirketlerin zarar bildirimleri, piyasalarda karışık bir tablo oluşturuyor. Stellantis Grubu, yılın ilk yarısında 2,3 milyar Euro zarar açıkladı. CAC 40 (Fransa): yüzde 0,31 düşüş
FTSE MIB (İtalya): yüzde 0,36 düşüş
DAX 40 (Almanya): yüzde 0,08 artış
FTSE 100 (İngiltere): yüzde 0,23 artış. Bunun yanı sıra, İngiltere’nin Rusya enerji sektörünü hedefleyen 137 yeni yaptırımı, piyasa dinamiklerini değiştirmeye devam ediyor.
Asya Borsalarında Seçim Sonuçları ve Tarife Kaygıları
Asya borsalarında ABD tarifeleri ve Japonya’daki seçim gelişmeleri etkili oluyor. Japonya’da Başbakan İşiba Şigeru liderliğindeki partinin Danışman Meclisi’nde çoğunluğu yitirmesi, ekonomik belirsizlikleri artırıyor. Nikkei 225 (Japonya): yüzde 0,4 düşüş
Kospi (Güney Kore): yüzde 1,4 düşüş
Hang Seng (Hong Kong): yüzde 0,3 artış
Şanghay Bileşik (Çin): yüzde 0,5 artış.
Türkiye Piyasalarında Güçlü Performans
Borsa İstanbul, yükseliş ivmesini koruyor. BIST 100 endeksi: yüzde 2,41 artışla 10.616,18 puana ulaştı.
BIST 30 Vadeli Kontrat (Ağustos): 12.266 puan
Dolar/TL: 40,4080 seviyesinde işlem görüyor. Analistler, bugün saat 14.30’da Türkiye’nin mayıs ayı finansal kesim dışı döviz varlık ve yükümlülükleri ile saat 17.00’de ABD Richmond Fed İmalat Endeksi’nin izleneceğini belirtiyor. Ayrıca, Powell, Lagarde ve Bailey’nin açıklamaları yatırımcıların odak noktasında olacak.