TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlandı. Kanun teklifine göre, kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler yapılacak.
Kripto Varlık Piyasasının Türkiye’deki Değeri
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yaptığı etki analizine göre, Türkiye’deki kripto varlıkların toplam değeri 7,1 milyar dolar olarak hesaplandı. Ülke genelinde yaklaşık 21 milyon kripto varlık yatırımcısının bulunduğu ve bu yatırımcıların 20 milyonunun çeşitli platformlarda işlem yaptığı belirlendi.
Platform Yetkilendirme ve Gelir Paylaşımı
Yaklaşık 20 platformun yetkilendirilmesi beklenirken, platformların gelirlerinden SPK ve TÜBİTAK’a ayrı ayrı ödeyeceği yüzde 1’lik payın düzenleme kapsamında yer aldığı açıklandı. 2023 yılı için 10 kripto varlık alım satım platformundan elde edilen verilere göre, platformların tüm gelirlerinin toplamının yaklaşık 5 milyar lira olduğu belirtildi.
Saklama Lisansı ve Banka Yetkilendirmesi
İlk aşamada 5 ila 10 bankanın saklama lisansı alması ve 11 milyon 243 bin lira ila 22 milyon 486 bin lira aralığında bir kamu geliri elde edilmesi bekleniyor. Mevcut durumda platformlarda yaklaşık 7 milyar dolar tutarında varlığın saklandığı ve kripto varlık borsalarında en yüksek kapitalizasyona sahip olan üç varlığın toplam kripto varlık portföyünün yüzde 29,6’sını oluşturduğu bilgisi paylaşıldı.
Kripto Varlık Yatırımcı Sayısının Artışı
2020’de 1,7 milyon olan kripto varlık yatırımcısı sayısının 2023’te 20 milyon civarına çıktığı ve toplamda 10 milyonun üzerinde bakiyeli hesabın bulunduğu belirtildi. Ayrıca, Türkiye’de sermaye piyasalarında bakiyeli hesabı olan kişi sayısının 12 milyon civarında olduğu ve kripto varlık ekosistemindeki bakiyeli hesap sayısının sermaye piyasaları ekosistemindeki bakiyeli hesap sayısına yaklaştığı vurgulandı.