Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Kahramanmaraş’taki Ezgi Apartmanı Davası ve Kolon Kesme İddiaları

    Kahramanmaraş’taki Ezgi Apartmanı davasında kolon kesme iddiaları gündemde. Bu gelişmelerin arka planı, mahkeme süreci ve olası sonuçları hakkında detaylı bilgiye ulaşın.

    Kahramanmaraş'taki Ezgi Apartmanı davasında kolon kesme iddiaları gündemde. Bu gelişmelerin

    Kahramanmaraş’taki Ezgi Apartmanı Davası

    12 Temmuz tarihinde Kahramanmaraş Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, Ezgi Apartmanı’na dair bilirkişi raporu talep edildi. Merkez Onikişubat ilçesinde, Alparslan Türkeş Bulvarı üzerinde yer alan ve 35 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan Ezgi Apartmanı’nın deprem esnasında yıkılmasıyla ilgili başlatılan soruşturmada, zemin katta yer alan bir pastanede kolon kesildiğine dair iddialar gündeme geldi. Savcılık, bu iddialar üzerine bilirkişi atayarak, zemin katta 40 santimetre çapındaki yuvarlak kesitli kolonun kesildiğini tespit etti.

    Bilirkişi raporunun ardından, gözaltına alınan pastane işletmecileri Sami Kervancıoğlu (58) ve Mustafa Pekel (48), kolon kesme iddialarının asılsız olduğunu savunarak, iş yerlerinde demir boruya bağlı bir merdiven bulunduğunu ve tadilat sürecinde bu merdivenin kaldırıldığını ifade etti. Soruşturma çerçevesinde toplanan tüm delil, rapor, fotoğraf ve videolar nihai bilirkişi raporu için Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne gönderildi.

    Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden gelen bilirkişi raporunda, müteahhit ve fenni mesul ile pastanede yapılan tadilatlardan sorumlu olan şahısların asli kusurlu, belediyenin yapı ruhsatları ve proje kontrollerinden sorumlu olan kişiler ile yapı kontrol biriminin ise tali kusurlu olarak değerlendirildiği belirtildi.

    Olası Kastla Dava Açıldı

    Rapor sonrasında, pastanenin iç mekan tasarımcısı Ertan Danacı (52) ve fenni mesul Mehmet Tekin (60) tutuklandı. Ancak, adreslerinde bulunamayan pastane işletmecileri Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı. Soruşturma sonucunda, Sami Kervancıoğlu, Mustafa Pekel ve Ertan Danacı hakkında ‘Olası kastla kasten öldürme ve yaralama’ suçlarından toplamda 876 yıl 6’şar aya kadar, müteahhit Yakup Aktaş ve fenni mesul Mehmet Tekin hakkında ise 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istemiyle Kahramanmaraş 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

    Kolon Kesme İddiaları Üzerine Yeni Bilirkişi Raporu

    Davanın 3 Mayıs’ta yapılan duruşmasında mahkeme heyeti, dosyanın yeniden bilirkişiye gönderilmesine karar verdi. 5 kişilik bilirkişi heyeti, dosya üzerindeki incelemesini tamamlayarak 96 sayfalık raporunu mahkemeye sundu. Bu raporda, sanıklardan müteahhit Yakup Aktaş asli kusurlu olarak gösterilirken, diğer sanıklara herhangi bir kusur atfedilmediği ifade edildi.

    Raporda, kesildiği öne sürülen kolon ile ilgili şu değerlendirmeler yer aldı:
    “Dosya içerisinde tartışılan bir adet merdiven direğinin kaldırılması hususuna yönelik yapılan teknik incelemede, beyanlarda geçen bu merdiven direğinin; mimari onaylı projesinde asma kata çıkmak için çizimi yapılan ve taşıyıcı sistem ile bağlantısı bulunmayan, merdiven basamaklarının oturtulduğu orta noktadaki çelik boru mu, yoksa betonarme projeye sonradan elle eklenen ve yapının üst katlarında devam etmeyen fretli kolon mu olduğu, dosya içeriğine göre kesin olarak saptanamamıştır.”

    Kesildiği Öne Sürülen Kolonun Binanın Yıkılmasında Etkisi Yok

    Pastane işletmecileri ile iç mekan tasarımcısı arasında imzalanan sözleşmenin kolon kesilmesine yönelik olmadığı belirtilerek, “Pastane olarak kullanılan iş yerlerinde gerçekleştirildiği öne sürülen imalat, tadilat, tahrifatlar ile kesildiği iddia edilen kolonun yapılan yapısal analizler sonucunda; binanın yıkımı üzerinde herhangi bir etkisinin bulunmadığı, yapının kütle merkezi ile rijitlik merkezinin çakıştırılmamasından kaynaklanan burulma düzensizliğine neden olmasını kapsayan tasarım hatalarının, binanın yıkımına esaslı etkenler arasında yer aldığı görüş ve kanaatine varılmıştır.” denildi.

    Binanın Yıkımına Esaslı Etkisi Tasarım Hataları

    Raporun devamında, depremin büyüklüğünün de binanın yıkımına büyük katkı sağladığı vurgulandı:
    “Dava konusu yapının betonarme uygulama projesi ve eki hesap detaylarındaki hataların düzeltilmemesi, döşeme tipinin uygun seçilmemesi ve diğer tasarım hataları, yapının göçmesine neden olan esaslı etkenlerdendir. Bu hataların yanı sıra, statik proje müellifi İnşaat Yüksek Mühendisi Kemal Türkarslan’ın da dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davrandığı, dolayısıyla asli kusurlu olduğu sonucuna varılmıştır.”

    Ayrıca, diğer tutuklu sanık Mehmet Tekin için teknik açıdan herhangi bir kusur atfedilmediği ifade edilmiştir.