Sevilay ÇOBAN
Jumbo Genel Müdürlüğü’ne atanan Hakan Zihnioğlu, markanın 77. yıl dönümünde düzenlenen basın yemeğinde, 2025 yılına dair stratejik planlarını ve sektörel gelişmeleri paylaştı. Zihnioğlu, Jumbo’nun tasarıma ve özgünlüğe dayalı bir DNA’sı olduğunu vurgulayarak, Nubar Bey’in 1947 yılında küçük bir atölyede başlattığı markanın hikâyesinin önemine değindi.
Bugün, 120’den fazla tasarım ödülüne sahip olan Jumbo, Türkiye genelinde 61 mağaza ve 200’den fazla satış noktası ile geniş bir ağa sahip. Zihnioğlu, satış rakamları hakkında da bilgi vererek, “Jumbo web sitesi ve mobil uygulamamız sayesinde Türkiye’nin dört bir yanındaki evlere kolaylıkla hizmet verebiliyoruz. Geçen yıl sattığımız çatal ve kaşıkların toplam uzunluğu, Türkiye’nin en batısındaki Gökçeada ile en doğu noktası olan Iğdır arasındaki mesafeye eşit. Ayrıca, Türk tüketicisiyle buluşturduğumuz yemek tabaklarının sayısı, Türkiye’nin en büyük yedinci ilinin büyüklüğüne ulaştı. Gaziantep, Urfa ve Diyarbakır gibi illerimizin nüfusu kadar bir kitleye ürün satmayı başardık. Bu, markamızın her sofraya zarafet ve kalite taşıma misyonunu ne denli başarıyla yerine getirdiğinin etkileyici bir göstergesi” dedi.
2025 Hedefi: 75 Milyon Dolar Ciro
Zihnioğlu, 2024 yılında 60 milyon dolarlık bir cirosal büyüklükle yılı kapatmayı planladıklarını belirtti ve 2025’te bu rakamı 75 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini ekledi. İhracatın cirodaki payının %5 olduğunu ifade eden Zihnioğlu, “Bir yılda 7 milyondan fazla çatal bıçak, 2 milyonu aşkın tabak satışı yapıyoruz. Toplamda 10 milyona yaklaşan bir satış rakamına ulaşıyoruz. İhracat oranımızı önümüzdeki yıl %10’a çıkarmayı planlıyoruz. Sadece kendi coğrafyamızda değil, aynı zamanda ABD, Güney Amerika, Avustralya ve Japonya gibi gastronomi sektöründe güçlü olan pazarlarda da markamızla yer almak istiyoruz. İhracatta hedefimiz, Türkiye’ye 2 saatlik uçuş mesafesindeki ve ortak kültür paydasına sahip bölgeleri hedef almak. Herkes İngiltere’de satış yapmayı hayal ediyor. Ancak ben, Azerbaycan gibi kültürel benzerliğin yüksek olduğu bir pazarda ciddi bir pazar payı elde edebileceksem, asıl hedefimin orası olması gerektiğine inanıyorum.” şeklinde konuştu.
“Evlenen de Boşanan da Müşterimiz”
Zihnioğlu, yeni müşteri potansiyelini ölçmek için evlilik ve boşanma istatistiklerini yakından takip ettiklerini belirtti. “Türkiye’de yıllık 600 bine yakın evlilik ve 200 bine yakın boşanma gerçekleşiyor. Ancak boşanma oranlarının her üç kişiden birine ulaştığını düşünmeyin; çoğunlukla 20 yıllık, 10 yıllık ya da 5 yıllık evlilikler sona eriyor. Bu nedenle yılda yaklaşık 1 milyon – 1 milyon 200 bin yeni hane kuruluyor ve bu yeni evler mutlaka tencere, çaydanlık ve çatal bıçak takımı gibi ürünler alıyor. Aslında her iki müşteri profili de bizim hedef kitlemizi oluşturuyor. Aileler küçüldükçe, tencere boyutları da küçülüyor. 15 yıl önce 5 kişilik olan aileler, artık 3 veya 2 kişiye düşünce, tencere boyları da 24 cm’den 20 cm’ye, 20 cm’den ise 18 cm’ye düşüyor” diye ekledi.