Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    İsveç Üniversitesinde Etnik Ayrımcılık Olayı

    İsveç Üniversitesinde yaşanan etnik ayrımcılık olayı, akademik dünyada büyük yankı uyandırdı. Bu olayın detayları, etkileri ve çözüm önerileri üzerine kapsamlı bir inceleme.

    İsveç Üniversitesinde yaşanan etnik ayrımcılık olayı, akademik dünyada büyük yankı

    İsveç devlet radyosu SR’nin haberine göre, İsveç Ayrımcılık Ombudsmanı (DO) tarafından yapılan açıklamada, 5 Aralık 2022’de bir öğrencinin yaptığı başvurunun değerlendirilmesinin sonuçlandığı ifade edildi. Bu süreçte, söz konusu öğrencinin maruz kaldığı durum detaylı bir şekilde incelendi.

    Açıklamada, yapılan incelemeler sonucu, öğrenciye etnik ayrımcılık yapıldığı tespit edilerek, Stockholm Üniversitesinin bu ayrımcılıktan dolayı suçlu bulunduğu bildirildi.

    NE OLMUŞTU?

    Olayın başlangıcı, İstanbul İbn Haldun Üniversitesi Psikoloji Bölümü 3. sınıf öğrencisi Fatma Zehra S.’nin Avrupa Birliği (AB) hibe programı Erasmus+ kapsamında staj yapma talebinde bulunmasıyla başladı. Fatma Zehra S, 23 Kasım 2022’de Stockholm Üniversitesine başvuruda bulundu.

    Başvurusu çerçevesinde, üniversitenin öğretim görevlilerinden Profesör Per Carlbring’in yönettiği bir araştırma projesinde yer almak istediğini belirten Fatma Zehra S, Carlbring’e bir e-posta gönderdi. Ancak yanıtı “Sevgili Fatma, seni misafir etmek isterdim fakat Türkiye, İsveç’in NATO’ya girmesini engellediği için başvurunu reddetmek zorundayım. Üzgünüm.” şeklinde oldu.

    Bu durum üzerine, Fatma Zehra S, Stockholm Üniversitesini 5 Aralık 2022’de DO’ya şikayet etti. Üniversitenin Psikoloji Bölümü Başkan Yardımcısı Torun Lindholm Ojmyr, Fatma Zehra S’ye bir özür mektubu göndererek, Profesör Carlbring’in davranışının uygunsuz ve yanlış olduğunu kabul etti.

    Yaşadığı olumsuz deneyime rağmen, Fatma Zehra S, başvurusunun aynı üniversitenin psikoloji bölümünde farklı bir hoca tarafından kabul edildiğini de açıkladı. Bu durum, yaşanan ayrımcılığın yanı sıra, eğitim hayatında fırsat eşitliğinin önemini bir kez daha gözler önüne serdi.