İstanbul’da Bebek Hastalar İçin Haksız Sevk İddiası
İstanbul’daki 112 Acil Çağrı Merkezi’nde görevli çalışanlarla iş birliği yaparak bebek acil hastalarını, önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk ederek haksız kazanç elde ettikleri tespit edilen 22’si tutuklu, toplamda 47 şüpheli hakkında fezleke hazırlandı.
BEBEKLERİN HAYATI PAHASINA ANLAŞMALI HASTANELERE SEVK ETMİŞLER
Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar ve Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan fezlekede, örgüt lideri olduğu iddia edilen Dr. F.S. ve örgüt yöneticisi Dr. İ.G.’nin, bebek hastaların hayatını tehlikeye atarak, uygun tedavi imkanı sunmayan hastanelere usulsüz bir şekilde sevk ettikleri kaydedildi. Şüphelilerin, bebek hastaların uzun süreli yatış işlemlerini gerçekleştirerek SGK’dan yüksek miktarda gelir elde ettikleri belirtildi. Ayrıca, “curosurf” isimli solunum tedavisinde kullanılan ilaçların, bebek hastalar üzerinde kullanılmış gibi gösterilip üçüncü şahıslara satılmasına yönelik faaliyetlerde bulundukları ifade edildi.
SAĞLIK ÇALIŞANLARINA DÜZENLİ ÖDEME
Fezlekede, örgüt lideri F.S.’nin her hastanede kendisine bağlı sağlık çalışanlarıyla sürekli iletişim halinde olduğu, bu çalışanlara düzenli ödemeler yaptığı belirtiliyor. Bazı özel hastanelerde görevli hemşirelerin, örgüte yardım ederek maddi menfaat elde ettikleri vurgulandı. Savcılık tarafından hazırlanan fezlekede, şüphelilerin gerçekleştirdiği eylemlerin detayları, görüşmeler ve banka hareketleri ile birlikte sunuldu.
Örneğin, özel bir hastanede müdür yardımcısı olarak görev yapan M.K.’nin, ambulans şoförü G.M.Ö.’ye, bebek yoğun bakım hastasına ihtiyaç duyduğunu söyleyerek hasta başına 10 bin lira vereceğini ve eşinin sigortasının hastane tarafından yapılacağını ifade ettiği yer aldı.
“ELLEMEYİN, ORADA DURSUN”
Fezlekede, şüpheli F.S.’nin Çorlu’daki hastanesinin hemşiresi tarafından arandığı, iki bebeğin durumunun kritik olduğu bilgisini aldığı ve “En azından ben gelinceye kadar yaşasın.” dediği bilgisi yer alıyor. İlgili konuşmada, bir bebeğin vefat ettiği ve F.S.’nin hemşireye “Ellemeyin, bilgi de vermeyin, orada dursun.” talimatı verdiği belirtildi. Bu talimat doğrultusunda bebeğin gerçek ölüm saatinin gizlenmeye çalışıldığı ifade edildi.
Fezlekede, şüpheli F.S.’nin, hastası olan bebeğin sağlık durumunu yeterince takip etmediği, hastalarına gerekli tedavi imkanlarını sunmadan maddi menfaat gözeterek bebek hastalarının ölümüne sebep olacak kadar kayıtsız davrandığı aktarıldı.
DOKTORLARIN YAZMASI GEREKEN RAPORU HEMŞİRELER YAZDI
Fezlekede, şüphelilerin SGK’den yüksek meblağda ödeme almak için bebeklerin yatış sürelerini uzattıkları, tedavi şartları uygun olmayan hastanelere sevk edilen bazı bebek hastaların kısa sürede eksiklikler yaşadığı, bebeklerin epikriz raporlarını doldurmadıkları ve bu raporların, doktorlar yerine hemşireler tarafından yazıldığı tespit edildi.
Fezlekede, 112 personeli G.M.Ö.’nün, 112 Acil Çağrı Merkezi’ne “Doktor Ahmet” ve “Doktor Ali” adlarıyla kaydedildiği, bu durumun 9 hastaneye bebek hasta kabulü yapmasına neden olduğu belirtildi. Ayrıca, şüpheli İ.G.’nin de merkezde kendine farklı isimlerde doktor kaydı açarak daha fazla bebek hasta sevk etmeye çalıştığı ifade edildi.
Soruşturma kapsamında, hemşirelerin çoğunun “Neonatoloji” alanında gerekli NRP sertifikalarına sahip olmadığı tespit edildi. Bağcılar’daki özel bir hastanede ölen bir bebeğin ölümünün, gerekli tedavi ve bakımın yapılmaması sonucu gerçekleştiği belirtildi.
KİMİ BEBEKLERDE İSE ÖLÜME DAHİ SEBEP OLUNDU
Şüphelilerin gerçekleştirdiği işlemlerle yenidoğan yoğun bakım ünitelerindeki kazancı 3-4 kat artırdıkları ifade edilen fezlekede, hastane yönetimlerinin F.S. liderliğindeki örgüt ile elde edilen karı paylaşarak, 112 sevk sisteminin işleyişini engelledikleri vurgulandı. Bu süreçte, bebek hastaların uygun sağlık hizmeti alacağı yerine, şüphelilerin seçtiği hastanelere sevk edildiği belirtildi. Bu durumun, bebeklerin sağlık durumunun iyileştirilmesinden çok maddi kazanç elde etmeye yönelik olduğu, ayrıca bebeklerin şifa bulmasına rağmen uygun tedavi almadıkları için enfeksiyon kapma ve ölüm riskinin arttığı ifade edildi.
Fezlekede, bebeklere yapılması gereken tedavi ve bakım yöntemlerinin uygulanmadığı, bu durumun pasif ötenazi uygulamasına neden olduğu ve yeni doğan bebeklerin yüzde 90’ının hayat haklarının ellerinden alındığı vurgulandı.
19 KURULUŞ “MALEN SORUMLU” SAYILDI
Fezlekede, Özel Avrupa Şafak, Özel Bağcılar Medlife, Özel İstanbul Şafak Hastanesi, Silivri Kolan Hastanesi, Özel Reyap İstanbul Hastanesi, Özel Doğa Hospital, Özel Avcılar Hospital, Özel TRG Hospitalist, Akabe Sağlık Tesisleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Doğamed Sağlık Hizmetleri Sanayi ve Ticaret AŞ, Ekip Sağlık Hizmetleri Ticaret Anonim Şirketi, Güney Hastanesi Sağlık Hizmetleri LTD ŞTİ, Medilife Sağlık Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi, Özel İstanbul Şafak Sağlık Hizmetleri ve Ticaret Anonim Şirketi, Refik Arslan Sağlık Hizmetleri ve Ticaret Anonim Şirketi, Reyap Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi, Yonca Sağlık Hizmetleri Limited Şirketi, Medisense Sağlık Hizmetleri Şirketi ile GMZ Sağlık Hizmetleri İnş. ve Tur. Ltd. Şti.’nin de “malen sorumlu” olarak yer aldığı belirtildi.