Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Gürcistan’da Seçim Sonrası Siyasi Kriz ve Gösteriler

    Gürcistan’da seçim sonrası yaşanan siyasi kriz ve artan gösteriler, ülkenin geleceği için kritik bir döneme işaret ediyor. Bu süreçteki gelişmeleri, halkın tepkilerini ve olası sonuçları keşfedin.

    Gürcistan'da seçim sonrası yaşanan siyasi kriz ve artan gösteriler, ülkenin

    Gürcistan’da Seçim Sonrası Siyasi Kriz Devam Ediyor

    Gürcistan'da Seçim Sonrası Siyasi Kriz Devam Ediyor

    Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te akşam saatlerinde Parlamento Binası önünde toplanan göstericiler, iki gün önce gerçekleştirilen parlamento seçimlerini tanımadıklarını duyurdular. Ülkenin siyasi atmosferi, seçim sonuçlarının kabul edilmemesi ve ciddi itirazlarla çalkalanıyor.

    İktidardaki Rus yanlısı Gürcü Rüyası partisinin %53,93 oy alarak galip geldiği seçim sonuçlarını reddeden Avrupa Birliği (AB) destekçisi Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili ve %5 seçim barajını geçen muhalefet partilerinin liderleri, burada toplanan kalabalığa hitap etti.

    İlk konuşmayı yapan Cumhurbaşkanı Zurabişvili, seçim sonuçlarını kabul etmediklerini vurgulayarak, 26 Ekim’deki seçimlerde “halkın iradesinin hiçe sayıldığını” dile getirdi. Seçimlerde usulsüzlük yapıldığına dair şüphelerini dile getiren Zurabişvili, bu iddiaların nasıl gerçekleştiğini araştırmanın önemli olduğunu belirtti.

    Seçimlerde hile yapıldığına dair elinde kanıt olduğunu öne süren Zurabişvili, bu tür bilgileri olan herkesi paylaşmaya davet etti. “Birlikte, anayasal hakkımız olan sesimizin korunmasını barışçıl bir şekilde savunacağız” ifadeleriyle destek çağrısında bulundu.

    ABD de dahil olmak üzere birçok Batılı ülkenin bu seçimleri eleştirdiğini ve sonuçlarını kabul etmediğini belirten Zurabişvili, süreçte “büyük bir operasyon” ile müdahalede bulunulduğunu kaydetti. Ayrıca, muhalefet partilerine destek vermeye devam edeceğini ve Gürcistan’ın AB entegrasyonu için çaba göstereceğini ifade etti.

    Seçimlerin Yeniden Yapılması Çağrısı

    “Gürcistan’ı Kurtarmak İçin Birlik” seçim blokunun liderlerinden Giorgi Vaşadze, seçimleri gayrimeşru olarak gördüklerini söyledi. Sandık çıkış sonuçlarına göre açıklanan verileri kabul etmeyerek yeni parlamentoya girmeyeceklerini belirten Vaşadze, “Seçimlerin yeniden yapılması yönünde özel bir talebimiz var ancak bu talebin uluslararası seçim idaresi tarafından yürütülmesi gerekiyor.” dedi.

    Diğer siyasetçiler de, halkın oylarının “korunması” için sonuna kadar mücadele edeceklerini vurguladı. Bu durum, Gürcistan’daki siyasi kriz ve halkın demokrasiye olan inancını etkileyecek önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor.

    Gürcistan’daki Parlamento Seçimleri

    Gürcistan’da 26 Ekim’de yapılan parlamenter seçimlerde, %53,93 oy alan iktidardaki Gürcü Rüyası partisi birinci oldu. Oyların %11,03’ünü alan “Değişim İçin Koalisyon” ikinci, %10,16’sını alan “Gürcistan’ı Kurtarmak İçin Birlik” üçüncü, %8,81’ini alan “Güçlü Gürcistan” dördüncü, %7,77’sini alan “Gakharia Gürcistan İçin” ise beşinci sırada yer aldı.

    Kasım ayında Merkezi Seçim Komisyonu tarafından hazırlanan “seçim özet protokolü”nün açıklanmasının ardından anayasaya göre 10 gün içinde yeni parlamentonun toplanması bekleniyor. Sandıklardan çıkan sonuçlara göre, 150 koltuklu parlamentoda Gürcü Rüyası partisinin 89, muhalefetin ise 61 milletvekiline sahip olması öngörülüyor. Parlamentoda 76 koltuk elde eden bir siyasi parti ya da seçim bloku, tek başına hükümet kurma yetkisine sahip olacak.