Tüketicilerin gıda işletmelerinin denetim durumunu daha etkili bir şekilde izlemesi için geliştirilen karekod uygulaması, yarından itibaren satış ve toplu tüketim işletmelerinde zorunlu hale getirilecek. Bu uygulama, Tarım ve Orman Bakanlığı‘nın geçen yıl başlattığı bir girişim olarak, tüketicilerin gıda güvenliğini artırmak amacıyla tasarlandı. Artık market, kasap, manav gibi satış noktaları ile restoran, kafe, yemekhane gibi toplu tüketim mekanlarında, bireyler işletmelerin denetim geçmişine kolayca erişebilecek. Uygulamanın yarın devreye girmesiyle, bu işletmelerin kendilerine özel karekodları, tüketicilerin görebileceği alanlarda bulundurması zorunlu olacak.
Tüketiciler uygulamayla karekodu okutacak ve bu sayede işletmeye ait kayıt/onay numarası, unvan, adres bilgileri ile en son denetim tarihini görüntüleyebilecek. Bu sistem, tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşması ve menfaatlerinin korunması için büyük önem taşıyor, ayrıca Bakanlığın resmi kontrollerinin şeffaflığını artırıyor. Tüketiciler, mobil cihazlarına yükledikleri ‘Tarım Cebimde’ uygulaması aracılığıyla karekodu taratarak bilgilere ulaşacak. ‘İşletmeler karekodu ücretsiz oluşturabilecek’ diyen Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitkisel Gıdalar Çalışma Grubu Sorumlusu Çiğdem Kurtar, şeffaflık ilkesiyle hareket ettiklerini ve resmi kontrol sonuçlarını tüketiciyle paylaştıklarını vurguladı. Uygulamanın Haziran 2024‘te başlatıldığını ve şimdiye kadar gönüllülük esasına dayandığını belirten Kurtar, işletmeleri ‘üretim’, ‘satış’ ve ‘toplu tüketim’ olarak sınıflandırdı. Satış ve toplu tüketim işletmeleri için zorunlu olan bu sistemi, işletmecilerin ‘guvenilirgida.tarimorman.gov.tr’ adresinden vergi numarası, TC kimlik numarası ve kayıt numarası girerek anında ve ücretsiz oluşturabileceğini açıkladı.
Kurtar, oluşturulan karekodun tüketicilerin görebileceği bir yere asılmasının yeterli olacağını ve bu sayede işletmenin Bakanlığa kayıtlı ve denetlendiğini anlamanın mümkün olduğunu ifade etti. Tüketiciler, karekodu okuttuktan sonra herhangi bir uyumsuzluk tespit ederse ‘Alo 174 Gıda Hattı’‘na bildirimde bulunabilir. ‘Uygulamaya geçmeyen işletmelere para cezası verilecek’ uyarısını yapan Kurtar, şikayetler veya rutin denetimler sonucunda uyum sağlamayanlara cezai işlem uygulanacağını belirtti. Gıda kontrollerinde steril ambalajlara numune alınması, lazer termometre ile ölçümler yapılması ve DNA düzeyinde denetimlerin gerçekleştirilmesi gibi yüksek teknoloji yöntemlerini kullandıklarını ekledi. Tüketicilerden ‘guvenilirgida.tarimorman.gov.tr’ adresini ve ‘Tarım Cebimde’ uygulamasını takip etmelerini rica eden Kurtar, en etkili denetçinin tüketici olduğunu ve bu bilincin gıda güvenliğini güçlendireceğini vurguladı.