FO&US projesi, atık bataryaların döngüsel ekonomiye katkı sağlamak amacıyla hayata geçirilmiş bir inovasyon projesidir. Bu proje kapsamında atık statüsündeki bataryalar, performans testlerinden geçirilerek yeniden değerlendirilir ve enerji depolama sistemlerinde kullanılmak üzere hazırlanır. Böylelikle hem atıkların geri dönüşümü sağlanmış olur hem de enerji depolama sistemlerine katkıda bulunulur.
Proje aynı zamanda şirketin çevresel ve ekonomik hedeflerine de destek olmayı hedefler. Elektrikli araç üreticileri, müşterileri, enerji depolama sistemi üreticileri ve kullanıcıları için faydalı olması beklenen projede, hurda bataryalardan elektrikli araç şarj istasyonlarını destekleyen enerji depolama sistemleri üretilecektir.
2030 Hedefleri: Sıfır Atık ve Karbon Nötr Operasyonlar
Ford Otosan, Türkiye’deki üretim tesisleri ve AR-GE merkezi için önemli hedefler belirlemiştir. Şirket, 2030 yılına kadar karbon nötr olmayı, tedarik zinciri ve lojistik operasyonlarını ise 2035 yılında karbon nötr hale getirmeyi amaçlamaktadır.
- Sıfır Atık Politikası: Ford Otosan, operasyonlarında 2030 yılına kadar sıfır atık politikasını benimsemeyi hedeflemektedir. Ayrıca tek kullanımlık plastikleri kişisel kullanımdan tamamen kaldırmayı ve yeni araç tasarımlarında geri dönüştürülmüş ve yenilenebilir plastik oranını yüzde 30’a çıkarmayı planlamaktadır.
- Su Kullanımı Azaltımı: Tesislerindeki araç başı temiz su kullanımını 2030 yılına kadar yüzde 40 azaltmayı hedefleyen şirket, suyun etkin ve sürdürülebilir kullanımına odaklanmaktadır.