Fahrettin Altun’un TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması Ödül Töreni’ndeki Konuşması
Fahrettin Altun, bu yıl 10’uncusu düzenlenen “TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması Ödül Töreni”nde TRT Arı Stüdyosu’nda önemli açıklamalarda bulundu. Altun, iletişim ve medya dünyasında son yıllarda yaşanan köklü değişimlerin toplum üzerindeki etkilerini vurgulayarak, sosyal medya gibi dijital mecralarda caydırıcı tedbirlere acil ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Altun, konuşmasında şunları belirtti:
“Sosyal medya başta olmak üzere dijital mecralara ilişkin etkin hukuki düzenlemelere, caydırıcı tedbirlere ihtiyacımız var. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın bugünkü konuşmalarında belirttiği gibi, gençlerimizi sosyal medyanın ve dijital platformların karanlık dehlizlerine teslim edemeyiz. Bu platformların, şiddeti ve vahşeti özendiren mecralara dönüşmesi ne yazık ki aşikardır. Özellikle belirtmek isterim ki, bu süreçte konvansiyonel medya kuruluşlarının da sorumlu yayıncılık ilkelerine uygun davranmalarını bekliyoruz.”
Altun, medya kuruluşlarının reyting kaygısıyla şiddeti ve kötülüğü dramatize ederek sürekli olarak kamuoyunun gündeminde tutmamaları gerektiğini vurguladı. Geleneksel medya, sosyal medyadan gelen görüntüleri filtrelemeden geniş kitlelere yaymamak konusunda daha özenli olmalıdır. Altun, gençlerin popüler kültür ve dijital mecralar aracılığıyla zehirlenmesine ve bu yapıların onları sadece birer meta olarak görmesine müsaade edilemeyeceğini ifade etti.
“Kullanıcılar ve Sosyal Medya Platformları Sorumluluk Taşıyor”
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, yeni durumlara uygun yeni yasalara ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek, “Kullanıcılar kadar sosyal medya platformları da yalan, manipülasyon ve dezenformasyon içeren paylaşımlardan sorumludur. Hatta bu platformlar, bu tür içeriklerden daha fazla sorumluluk taşımaktadır. Ne yazık ki bu platformlar, toplumsal sinir uçlarıyla oynayan, kutuplaşmaya yol açan ve şiddeti, ırkçılığı, yabancı düşmanlığını tetikleyen içeriklere göz yummakta, hatta bu içerikleri teşvik etmektedir.” dedi.
Altun, dijital platformların terör ve şiddet propagandasına karşı etkin bir denetim mekanizması kurma konusunda isteksiz olduğunu ve bu tür içerikleri kaldırmadığını belirtti. Algoritmalar aracılığıyla toplumun temel değerlerini hedef alan paylaşımların görünürlüğünü artırdığını vurguladı. Altun, “Bu yapıların oluşturduğu siber tehditlere ve hibrit tehditlere karşı siber vatanımızı korumak asli vazifemizdir. Genç iletişimcilerimizin de bu bilinç ve duyarlılıkla hareket etmesini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.