Birleşmiş Milletler (BM) Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu Başkanı Emine Erdoğan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile önemli bir görüşme gerçekleştirdi. New York’ta, BM binasında Guterres’in makamında yapılan bu basına kapalı görüşme, çevre ve sürdürülebilirlik konularında iş birliğinin güçlenmesine yönelik bir adım olarak değerlendiriliyor.
Görüşmede Guterres, Erdoğan ile 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü vesilesiyle yeniden bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Emine Erdoğan, bu özel günde, Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliği, Sıfır Atık Vakfı, BM Çevre Programı ve BM-Habitat tarafından düzenlenen “Moda ve Tekstilde Sıfır Atığa Doğru” temalı etkinlikte katılımcılara hitap etti.
Uluslararası Sıfır Atık Günü’nün 3. kez kutlandığını hatırlatan Erdoğan, “Sıfır Atık Hareketi, tüm dünyada sürekli olarak büyüyor ve daha fazla insana ulaşarak, küresel bir farkındalık yaratıyor. Bu durumdan büyük mutluluk duyuyoruz,” şeklinde konuştu.
Erdoğan, Sıfır Atık Hareketi’ne sağladığı güçlü destek için Genel Sekreter Guterres’e teşekkürlerini iletti. Ayrıca, BM Çevre Programı, BM-Habitat ve Sıfır Atık Hareketi’ne destek veren dost ve kardeş ülkelere şükranlarını sundu. Tabiatın ve insanlığın iyiliği için çalışan tüm “sıfır atık gönüllülerine” de sevgilerini gönderdi.
Yavaş ve Sürdürülebilir Moda Vurgusu
Emine Erdoğan, moda ve tekstil sektörünün, kitlelerin beğenilerini ve davranışlarını yönlendiren son derece etkili bir güç olduğuna dikkat çekti. “Moda ve tekstil sektörünün çevre kirliliğindeki payı oldukça yüksek. Bu nedenle, bu yılki kutlamalar için ‘Moda ve Tekstilde Sıfır Atığa Doğru’ temasını seçtik. Kullan-at merkezli bir anlayış, ne yazık ki sektörün ana karakteri haline geldi. ‘Yavaş ve sürdürülebilir modayı’ hayata geçirmek artık hepimiz için bir zorunluluk,” dedi.
Bu anlayışın aslında yeni bir keşif olmadığını, yakın geçmişte yaygın olan bir yaklaşım olduğunu belirten Erdoğan, “Eskiden yaşam döngüsü uzun ve nitelikli ürünler üretilirken, tasarımcılar yılda en fazla iki koleksiyon çıkarıyordu; şimdi bu sayı bazen altıya kadar çıkıyor,” ifadesini kullandı.
Reklamların, insanların tüketim psikolojisini olumsuz etkilediğini vurgulayan Erdoğan, hızlı moda trendlerini yakalama yarışının, insanların yaşamlarını zorlaştırdığını söyledi. “Hiçbir fiziksel eskimeye uğramamış kıyafetler, zihinlerde bir anda eskimekte ve atığa dönüşmektedir,” dedi. “Metropollerde esen moda rüzgarları, iklim değişikliğine bağlı olarak her gün daha yıkıcı hale gelen fırtınalardan pek de farklı değildir. Çünkü, her bir kıyafet, doğal kaynak israfı, çevre kirliliği ve artan iklim değişikliği etkileri ile doludur. Bu ağır fatura, tüm insanlığa kesilmektedir.”
Modacılara Çağrı
Eskiden eşyaların kullanım sürelerinin nesillere yayıldığını belirten Erdoğan, “Küçük tadilatlarla bir kıyafete yepyeni bir ruh katmak olağandı. Kısacası, sıfır atık yaşam tarzı normdu! Bizim yapmamız gereken, geçmişte hayatımızı şekillendiren bu değerleri yeniden canlandırmaktır. Buradan modacılara bir çağrıda bulunmak istiyorum. Tasarımlarınızla bir duruşu ve kimliği inşa ediyorsunuz. Trendleri belirleyen sizlersiniz. Gelin, bugün, hepimiz için bir milat olsun! Hayatımızda yapacağımız küçük değişikliklerin, dünyayı değiştirebilecek büyük gücünden bahsedelim,” diye ekledi.
Erdoğan, sadece giysilerin kullanım ömrünü iki katına çıkararak sera gazı emisyonlarının yüzde 44 azaltılabileceğini vurguladı. Tekstildeki geleneksel hafızayı canlandırma, doğal ve uzun ömürlü olanı yeniden popüler hale getirme ve sorumlu tüketiciler olmayı teşvik etme çağrısında bulundu. “Türkiye sıfır atık konusunda lider bir ülke haline geldiyse, Türk modacıların da bu alanda yeni bir sayfa açacağına ve öncü isimler olacaklarına inanıyorum,” dedi.