Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri, küreselleşme ve sürdürülebilirlik stratejileri doğrultusunda önemli bir karar alarak, faaliyetlerini ‘Sanipak’ adıyla sürdüreceğini duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın görüşlerine yer verildi. Eczacıbaşı, şirketin 55 yıl önce temiz ve sağlıklı bir yaşam amacıyla yola çıktığını vurguladı. Selpak markası ile temizlik kağıdı üretimine başladıklarını hatırlatan Eczacıbaşı, “Yıllar içinde kişisel hijyen alanında yeni kategoriler yaratarak ve mevcut kategorileri geliştirerek zengin bir marka ve ürün portföyü oluşturduk. Bu güçlü ve yenilikçi portföye sahip olan şirketimizin adını, uluslararasılaşma yolculuğumuzu destekleyen daha küresel bir isim olan Sanipak’a dönüştürdük. Değişen ve gelişen sürdürülebilirlik gündemine bütüncül bir bakış açısı ile yaklaşmamızı yansıtan bu kararla, kuruluşumuzun adından ‘tüketim’ kelimesini çıkardık.” şeklinde konuştu.
“Yolumuza Sanipak ile Devam Edeceğiz”
Sanipak Üst Yöneticisi (CEO) Bülent Kozlu, Selpak, Solo, Uni Baby, Selin ve Okey gibi markalarıyla her 10 evden 8’inde varlık gösterdiklerini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye pazarındaki sürdürülebilir büyümemizi devam ettirirken, uluslararasılaşma stratejimiz doğrultusunda farklı coğrafyalarda marka yatırımları yapıyoruz. 6 Ocak 2025 tarihi itibarıyla yolumuza yeni ismimiz olan Sanipak ile devam edeceğiz. Ürün yenilikçiliğini sürdürülebilirlikle harmanlamayı, Türkiye ve Fas’taki modern fabrikalarımızda üretim ve istihdam sağlayarak değer yaratmayı sürdüreceğiz. Ürünlerimizi kullanan müşterilerimizin ihtiyaçlarını öngörerek yaşamlarına değer katmak yine önceliğimiz olacak.”
Çevresel Sürdürülebilirlik Hedefleri
Şirketten yapılan açıklamada, Sanipak’ın çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik için somut hedefler doğrultusunda çalışmaları ‘Yarınlara Sözümüz’ çatısı altında yürüttüğü bildirildi. “Tüm temizlik kağıtları ürünlerinde endüstriyel ormanlardan elde edilen selülozu kullanan Sanipak, doğal kaynakların sorumlu kullanımını destekliyor. Temizlik kağıtları ürün grubundaki tüm ambalajlar geri dönüştürülebilir nitelikte olup, şirket aynı zamanda tüm atıklarının yüzde 96’sını geri kazanıyor.” denildi. Açıklama şu şekilde devam etti: “En önemli üretim girdisi olan suyun etkin kullanımı için atık su geri kazanımı gibi süreçleri devreye alan şirket, 2028’e kadar su yoğunluğunu yüzde 47 düşürmeyi hedefliyor. Enerji verimliliği projeleri ile son bir yılda enerji kullanımını yüzde 5 azaltan şirket, Türkiye’deki tüm fabrikalarında elektriğin tamamını yenilenebilir kaynaklardan sağlamaktadır. Türkiye’de kişisel hijyen farkındalığı, kadının güçlenmesi ve çevre bilinci için projeler hayata geçiren şirket, son olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı işbirliğiyle turizm sektörü çalışanlarına yönelik Sıfır Atık Mavi eğitim projesini yürürlüğe koymuştur.”
Fas Pazarı ve Avrupa Hedefleri
Sanipak, 1969 yılında İpek Kağıt adıyla başladığı yolculuğunda, temizlik kağıtları fabrikası kurarak faaliyete geçmiştir. Bugün 60’tan fazla ülkeye ihracat yapan şirket, Türkiye’nin temizlik kağıtları ihracatında yüzde 40 pay ile lider konumdadır. Fas pazarında liderliğini sürdüren Sanipak, Avrupa’da da büyümeyi hedeflemektedir. Danimarka, İngiltere, Polonya, Yunanistan ve Romanya gibi Avrupa ülkelerine de ihracat yapan Sanipak, cirosunun üçte birini oluşturan yurt dışı satışlarının payını, Fas yatırımlarının da etkisiyle yüzde 50’ye yükseltmeyi amaçlamaktadır. Fas’ta gerçekleştirdiği Jeesr markası yatırımları ile bu hedefe ulaşmayı planlamaktadır.