Dünya Sağlık Örgütü’nden Mpox Vakası Açıklaması
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, İsveç’te Afrika bölgesi dışındaki ilk M çiçeği virüsü (mpox) vakasının doğrulandığını duyurdu. Bu bilgi, DSÖ’nün resmi X sosyal medya platformundan paylaşıldı.
Kluge, “İsveç, Afrika dışındaki ilk M çiçeği vakasını tespit etti.” diyerek, DSÖ’nün, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve diğer birkaç Afrika ülkesinde virüsün hızla yayılması sonrası M çiçeği virüsünün “uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu” olarak değerlendirildiğini hatırlattı.
Kluge, enfekte olan kişinin Afrika’da mpox salgını olan bir bölgeye seyahat ettiğini belirtti. Enfekte bireyin belirtilerine uygun tedavi sürecine tabi tutulduğunu ve hastanın izolasyonu ile temaslı takip süreçlerinin titizlikle yürütüldüğünü vurguladı.
Kluge, “İsveç sağlık otoriteleri, genel halk için tehditin düşük olduğunu belirtmesine rağmen, dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.” değerlendirmesinde bulundu.
HALK SAĞLIĞI ACİL DURUMU
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, mpox virüsünün hem Afrika hem de diğer bölgelerde uluslararası yayılma potansiyelinin artması dolayısıyla DSÖ Acil Durum Komitesi’ni toplama kararı almıştı. Toplantı sonrası Ghebreyesus, “DSÖ Acil Durum Komitesi, bana M çiçeği virüsü ile ilgili durumun uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğunu tavsiye etti. Bu tavsiyeyi kabul ettim.” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, Afrika Birliği de kıta genelinde M çiçeği virüsünün hızla yayılmasına karşı acil durum ilan ettiklerini duyurdu.
HEM HAYVANLARDAN HEM İNSANLARDAN BULAŞIYOR
M çiçeği virüsü, genellikle kemirgen hayvanlar olan fareler ve sincaplar gibi canlılardan veya virüs taşıyan bireylerden bulaşmaktadır. Enfeksiyonun başlıca yolları arasında, virüsün neden olduğu döküntülere doğrudan temas, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaların kullanılması ve vücut sıvılarıyla temas yer almaktadır.
Virüs kapıldıktan sonra ilk belirtiler 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabilir. Genellikle yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar gibi semptomlarla kendini gösterir.
Özel bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte, hastalığın tedavisi genellikle antiviral ilaçlarla gerçekleştirilmektedir. Çoğu vaka, hastalığı hafif bir şekilde atlatmakta ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşmaktadır.
DSÖ, “maymun çiçeği hastalığı” olarak bilinen bu hastalığın ismini, 2022 yılında ırkçılık ve ayrımcılık kaygıları dolayısıyla “mpox” olarak değiştirmiştir.