Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Dünya Bankası’ndan Orta Doğu ve Kuzey Afrika Ekonomisine Dair Değerlendirme

    Dünya Bankası’nın Orta Doğu ve Kuzey Afrika ekonomisine dair kapsamlı değerlendirmesiyle bölgedeki ekonomik zorluklar, fırsatlar ve gelişim stratejileri hakkında derinlemesine bilgi edinin. Ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınma için öneriler.

    Dünya Bankası'nın Orta Doğu

    Dünya Bankası Orta Doğu ve Kuzey Afrika Ekonomisini Değerlendirdi

    Dünya Bankası, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde artan çatışmaların yarattığı belirsizliklerin, ekonomik büyümeyi olumsuz yönde etkilediğini ve bu yıl bölge ekonomisinin yalnızca yüzde 2,2 oranında büyümesinin beklendiğini açıkladı. Bankanın yayımladığı “Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da Büyüme” raporunda, bu bölgelerin, küresel ekonomik gelişmelere ayak uydurmakta zorlandığına dikkat çekildi. Özellikle son 50 yıl içinde kişi başına düşen ortalama gelirin sadece yüzde 62 oranında artması, bu durumu daha da belirgin hale getiriyor.

    Raporda, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan belirsizliklerin büyümeyi duraklatmaya devam ettiği vurgulanırken, 2023 yılında bölge ekonomik büyüme hızının yalnızca yüzde 1,8 seviyesinde kalacağı hatırlatıldı. Ancak, bu yıl için öngörülen sınırlı artışın esasen Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinden kaynaklandığı ifade edildi. KİK ülkelerinin büyüme hızının 2023’teki yüzde 0,5 seviyesinden 2024’te yüzde 1,9’a yükselebileceği öngörülmektedir.

    Bankanın raporunda, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın diğer bölgelerinde ise büyümenin yavaşlamasının muhtemel olduğu belirtiliyor.

    “Filistin Toprakları Ekonomik Çöküşe Yaklaşıyor” Uyarısı

    Raporda, Orta Doğu’da devam eden çatışmaların ciddi insani ve ekonomik kayıplara yol açtığına vurgu yapılarak, Filistin topraklarının kayıtlardaki en büyük ekonomik daralma ile karşı karşıya olduğu ifade edildi. Özellikle Gazze ekonomisinin, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 86 oranında bir daralma ile neredeyse tamamen durma noktasına geldiği kaydedildi. Ayrıca, Batı Şeria’da da ekonominin, sıkı hareket kısıtlamaları, azalan tüketim ve ciddi mali kriz nedeniyle bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 23 oranında daraldığı bildirildi.

    Çatışmalardan etkilenen Lübnan’da ise ekonomik görünümün oldukça belirsiz olduğu ve bu belirsizliğin, çatışmanın gidişatına bağlı olarak şekilleneceği belirtiliyor. Ürdün ve Mısır gibi diğer komşu ülkelerin de, turizm ve mali gelirlerindeki düşüşlerden olumsuz etkilendiği ifade edildi.