Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Diyarbakır Kayapınar Yangını ve İddianame Detayları

    Diyarbakır Kayapınar yangını ve iddianame detayları: Olayın sebebi, sorumlular ve mahkeme süreci hakkında güncel bilgiler.

    Diyarbakır Kayapınar yangını ve iddianame detayları: Olayın sebebi, sorumlular ve

    Diyarbakır Kayapınar’daki Yangın Olayı

    Diyarbakır Kayapınar’da 5 Haziran’da 13 katlı bir apartmanda çıkan yangında, aynı aileden 4 kişi hayatını kaybetti. Olayın ardından 3’ü tutuklu 18 zanlı hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talebiyle iddianame hazırlandı.

    Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianame, 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

    Karbonmonoksit Zehirlenmesi

    Anne Bircan Çavdar (36) ile çocukları Yunus Emre (12), Elif (10) ve Zeynep’in (4) apartman boşluğu ve yangın merdiveni kapısının önünde olay yerinde vefat ettikleri anlatılan iddianamede, otopsi ve muayene sonucunda ölümün karbonmonoksit zehirlenmesine bağlı olduğunun belirlendiği kaydedildi.

    Önlem Alınmadığı Tespit Edildi

    İddianamede, yangının elektrik tesisatındaki mevzuata aykırılıklar ve yetersizlikler nedeniyle başladığı, binada yangın güvenliği önlemlerinin alınmadığının belirlendiği vurgulandı. Elektrik sistemine dair şu tespitler yer aldı: “Elektrik kablolarının mevzuata uygun olmayan şekilde üst üste istiflendiği, şaft kapaklarının plastik malzemeden yapılması ve yangına dayanıklı olmaması nedeniyle yangının hızla yayıldığı tespit edilmiştir. Ayrıca elektrik ana dağıtım panosunda kaçak akım koruma rölesinin bulunmaması, topraklama eksiklikleri ve sigorta sistemindeki uygunsuzluklar yangının büyümesine zemin hazırlamıştır.”

    Yangın Dedektörü ve Alarm Sistemi Görülmedi

    İddianamede, 5 kişilik bilirkişi heyetinin raporu da yer aldı. Bilirkişi raporunda, “Binaların Yangından Korunması Yönetmeliği”ne ilişkin bilgiler verilerek, yapıdaki aykırı uygulamalara dikkat çekildi. Raporun sonuç ve kanaat kısmında, “Binada yangın dedektörü ve yangın alarm sistemi görülmemiştir. Binanın genel olarak onaylı projeye uygun şekilde tatbik edilmemiş olması, projeye aykırı imalatların yapılmış olması, bu imalatların yangın yönetmeliğine aykırı olması nedeniyle yangının mevzuatta belirtilen hususlara aykırı şekilde imalatlardan kaynaklandığı görüş ve kanaatine varılmıştır.”

    Ağır İhlal

    İddianamede, şüphelilerin öngörülebilir bir neticeyi (ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan bir yangın) engellemek için mesleklerinin ve kanunların kendilerine yüklediği dikkat ve özen yükümlülüğünü ağır şekilde ihlal ettikleri bildirildi. Tutuklu şüpheliler binanın müteahhidi M.A, yapı denetim firması sahibi B.C. ve şantiye şefi M.S.A. ile hakkında yakalama kararı bulunan yapı denetim firması sahibi S.Y. ile tutuksuz şüpheliler şantiye şefi F.K, elektrik denetçisi mühendisleri H.T, G.Ç.Ç. ve K.Ç. elektrik kontrolörleri S.A, İ.B, S.D. ve Ş.Y. proje uygulama denetçileri R.Ç.A. ve Ö.T. kontrol elemanları H.G, B.Ş. ve N.Ç. site yöneticisi A.K. hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istendi.