Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un Kahramanmaraş Ziyareti ve Gelişmeleri
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yaşanan büyük depremin ardından bölgedeki çalışmalarını hızla tamamladıktan sonra, bu deneyim ve birikimi ülke genelinde yaygınlaştırma kararı aldı. Özellikle İstanbul gibi büyük ve kritik şehirlerin depreme dayanıklılığını artırmak amacıyla, alınan bu tecrübenin kapsamlı şekilde kullanılması hedefleniyor.
Kurum, çeşitli resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Kahramanmaraş’ta, Azerbaycan Mahallesi şantiye alanında basın açıklaması yaptı. Bu proje, TOKİ Başkanlığı öncülüğünde, kardeş ülke Azerbaycan ile ortak yürütülerek inşa edilen ve bölgeye yeni bir yaşam alanı kazandırmayı amaçlayan önemli bir girişimdir. Proje kapsamında 2 bin 995 konut, dükkan ve ofisin inşası hızla devam etmekte olup, yıl sonuna kadar tamamlanmayı hedeflemektedir.
Kurum, inşaatların yaklaşık yarısının şu anda tamamlandığını, kalan kısmın ise yıl sonunda teslim edilerek hak sahiplerine ulaşacağını belirtti. Ayrıca, Kahramanmaraş’ın 6 Şubat’taki deprem sonrası yaşadığı ağır yaraların hızla sarıldığını ve milletimizin büyük gayretleriyle ayağa kalktığını vurguladı. Bu süreçte devletin ve milletin el ele vererek, gece gündüz çalıştığını anlatan Kurum, “Şu anda 3 bin 481 şantiyede, binlerce kardeşimiz gece gündüz çalışarak, yeni umutlar inşa ediyor.” dedi.
Bakan, teslim edilen konut sayısının her ay arttığını ve önümüzdeki aylarda 250 bininci konutun teslim edilmesiyle bu sayının 453 bine ulaşacağını ilan etti. Ayrıca, tüm bu çalışmalar sayesinde, deprem bölgesinde yaşayan vatandaşların mağduriyetlerinin en az seviyeye indirilmesi için yoğun gayret gösterildiğine dikkat çekti. Kurum, “İşte burada, Maraş ve diğer 10 ilimizde kurumlarımız, milletvekillerimiz, yerel yöneticilerimiz ve tüm teşkilatımızla bu gönül seferberliğine devam ediyoruz.” diye ekledi.
Yeni Konutlar ve Şehircilik Çalışmaları
Kahramanmaraş’ta inşası devam eden konutların tümüne başlanıldığını ve şu ana kadar 28 bin konut ile iş yerinin hayat bulduğunu belirten Kurum, yıl sonuna kadar toplamda 74 bin konut ve ticarethane teslim edilmesinin planlandığını söyledi. Ayrıca, yeni uydu kent projesine de özel önem verdiklerini ifade etti. Hatırlanacağı üzere, Altınova Mahallesi’nde kurulan bu yeni yaşam alanında 8 bin 500’e yakın konut inşası devam ediyor.
Geleneksel mimarinin izlerini taşıyan çarşıların restorasyonuna da büyük önem verildiğine değinen Kurum, Kapalı Çarşı’nın yanı sıra, Tarihi Demirciler ve Kasaplar Çarşısı gibi alanların da yenilendiğini vurguladı. Ayrıca, Onikişubat Hayrullah Mahallesi’ndeki Toptancılar Sitesi’nin yeniden düzenlendiğini ve İsa Divanlı Mahallesi’nde 263 konut ve 88 dükkanın yapımına ek olarak, yeni 288 konut ve ticaret alanının 22 Mayıs’ta ihale edileceğini belirtti.
Vatandaşlara Yönelik Çalışmalar ve Güvence
Kurum, deprem bölgesinde yaşayan hiçbir vatandaşın mağdur edilmemesi adına, sürecin büyük bir titizlikle yönetildiğini ve kuyumcu hassasiyetiyle hareket edildiğini ifade etti. “Depremin ilk anlarından itibaren buradayız ve vatandaşlarımızın yuvalarına kavuşana kadar da burada olmayı sürdüreceğiz.” diyerek, vatandaşlara güvence verdi.
Tecrübe ve Bilgi Paylaşımıyla Güçlendirme
“TECRÜBEYİ, BİRİKİMİ TÜM GÜCÜMÜZLE BAŞTA İSTANBUL OLMAK ÜZERE 81 İLİMİZE YAYACAĞIZ”
Kurum, yaşanan afetlerin toplumun birliği ve bütünlüğü açısından önemli olduğunu ve ülkenin daha dirençli hale gelmesi için çalışmaların yürütüldüğünü belirtti. “Buradaki tecrübe, herhangi bir devletin başarıyla gerçekleştirebileceği bir iş değildir; çünkü burada yeni bir ülke inşa ediyoruz. Bu deneyimi, tüm gücümüzle İstanbul ve diğer 81 ilimize yayacağız.” diyerek, afetlere karşı dayanıklılığın artırılmasının temel hedef olduğunu sözlerine ekledi.
Marmara Güvenliği ve İstanbul’un Dönüşüm Süreci
İstanbul’daki kentsel dönüşüm ve afet önlemleri konusunda da önemli adımlar atan Kurum, yakın zamanda gerçekleştirilen toplantıları ve alınan kararları paylaştı. “Marmara’nın güvenliği, ülkemizin güvenliğiyle eşdeğerdir. Bu nedenle, İstanbul’un deprem dirençli hale gelmesi için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz.” dedi.
İstanbul’da 2000 yılından önce inşa edilen yaklaşık 3 milyon 300 bin bağımsız bölümün dönüşümünü önceliklendirdiklerini ve alınan kararların, uygulama aşamasına geçmek üzere olduğunu belirtti. Kurum, “Deprem konusunda siyaset yapmayalım; bu konu ülkemizin, çocuklarımızın ve gelecek nesillerimizin güvenliğiyle ilgilidir. Hep birlikte hareket etmeliyiz.” diyerek, ortak bilinç ve kararlılığın önemine vurgu yaptı.