Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ve beraberindeki heyeti Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Bu önemli toplantıya, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ile bazı bakan yardımcıları da katıldı.
TİSK Başkanı Akkol, kabulün ardından gerçekleştirdiği değerlendirmede, paydaşların ortak akılla ve sosyal diyalog çerçevesinde çalışmasının önemine vurgu yaptı. Kalıcı faydaların bu şekilde ve “birlikte mümkün” anlayışıyla sağlanabileceğine inancını dile getiren Akkol, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ın ev sahipliğinde iş dünyasına yönelik konuları ele alma fırsatı bulduklarını ifade etti.
İşverenler Hangi Sorunları Dile Getirdi?
Metal, inşaat, çimento, kimya, tekstil, madencilik, ilaç, sağlık ve turizm gibi ülke ekonomisine yön veren sektörlerin temsilcileriyle yapılan toplantıda, sosyal diyalogun en değerli örneklerinden birinin sergilendiğini belirten Akkol, şu şekilde devam etti:
- Finansman sorunları,
- Girdi, hammadde, enerji ve işçilik gibi artan üretim maliyetleri,
- Kur politikası ve daralan talep gibi başlıca konuları ele aldık.
Akkol, özellikle son dönemde artan finansman maliyetlerinin, ihracattaki kur baskısının ve artan uluslararası rekabetin işletmeleri zor durumda bıraktığını vurguladı. SGK maliyetlerinin artırılmasının ve teşviklerin geri çekilmesinin, hem işletmeler hem de çalışanlar açısından olumsuz sonuçlar doğuracağını belirttiklerini ifade etti. İş dünyasının temsilcileriyle verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini aktardı.
SGK Prim Desteği Olmak Üzere Teşvikler Devam Etmeli
Toplantıda dile getirilen gelecek döneme dair talepler arasında, Orta Vadeli Program’da açıklanan ve Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu Eylem Planı’nda yer alan yeni nesil çalışma modellerinin geliştirilmesi ve başlatılan kapsamlı mevzuat çalışmasının hızlıca yasalaşması gerektiği ifade edildi. Ayrıca, işverene sağlanan ve istihdamı destekleyen 5 puanlık SGK prim desteği gibi teşviklerin devam etmesi talep edildi.
Kayıt dışı istihdamla mücadelede kararlılıkla adımlar atılması gerektiğine de dikkat çekilen açıklamada, devletin, çalışanın ve işverenin birlikte fayda sağlaması ve kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi gerektiği vurgulandı. Kayıtlı, örgütlü ve çalışanına olan sorumluluklarını eksiksiz yerine getiren işletmeler için “Beyaz Bayrak” uygulamasının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiği belirtildi.
KDV İstisnası Devam Etmeli
Ayrıca, dijitalleşme ve yeşil dönüşümün yarattığı ihtiyaçlar doğrultusunda iş gücü piyasalarında yaşanan yapısal dönüşümü destekleyecek programlar ve teşvik mekanizmalarının oluşturulması gerektiği ifade edildi. Hazırlanan “Ulusal Sanayi Alanları Master Planı” çerçevesinde, deprem riski taşıyan sanayi bölgeleri için depreme dayanıklılık durumunun ortaya çıkarılmasına yönelik çalışmaların yapılması ve bu yapılanma sürecinin zaman kaybetmeden hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı.
İhracat odaklı üretim yapan yerel şirketlerin maliyet etkinliğini destekleyecek teşvik mekanizmalarının tasarlanması, kümelenme modellerinin Türkiye genelinde genişletilmesi ve yapay zeka ekosisteminin güçlendirilmesi için kamu-özel sektör işbirliği platformunun kurulması talep edildi.
İklim Kanunu’nun ve Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi’nin hızla hayata geçirilmesi, elde edilecek kaynağın sanayinin dönüşüm yatırımlarında kullanılması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiği vurgulandı. Turizm sektörünün dönüşümünü sağlayacak yatırımların desteklenmesi, nitelikli hukuk eğitimi ile uygulayıcıların yetiştirilmesi, yargı reformu ile hukuk güvenliğinin güçlendirilmesi ve Yargıtay ile Bölge Adliye Mahkemeleri arasında içtihat birliğinin sağlanması önem arz ediyor. Ayrıca, serbest ticaret anlaşmalarının çoğaltılması ve kapsamına dijital hizmetlerin de eklenmesine yönelik çalışmaların yapılması gerektiği ifade edildi. İhracat potansiyelinin artışı için önemli olan Dahilde İşleme Rejimi mevzuatının sadeleştirilmesi ve mevcutta uygulanan KDV istisnasının devam etmesi gerektiği belirtildi.