G20 Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Açıklamaları
Brezilya’da gerçekleştirilen G20 Zirvesi’ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ekonomisinin büyüme trendini istikrarlı bir şekilde sürdürdüğünü vurguladı. 2023 yılını yüzde 5,1 büyüme ile tamamlayarak, 14 yıl süren kesintisiz büyüme dönemini devam ettirdiklerini ifade etti. Erdoğan, enflasyonun dünya genelinde büyük bir endişe kaynağı olduğunu belirtti ve Türkiye’nin dezenflasyon sürecine girdiğini, bu sürecin 2025 yılına kadar devam edeceğini açıkladı. Ayrıca, Türkiye’nin ihracatının Ekim ayında 262,3 milyar dolara ulaşarak tarihinin en yüksek seviyesine çıktığını, turizm gelirlerinin ise 47 milyar dolara yükseldiğini ve cari açığın 10 milyar doların altına indiğini duyurdu.
Erdoğan’ın Açıklamalarından Öne Çıkanlar:
- “Türkiye Ekonomisi Büyüme Trendini İstikrarlı Şekilde Sürdürüyor”
- “Tüm Dünya Gibi Bizim de En Büyük Endişemiz Yüksek Enflasyondur”
- “Merkez Bankası Rezervleri 160 Milyar Dolara Dayandı”
- “Notu İki Şer Kademe Artırılan Tek Ülkeyiz”
- Türk Ekonomisindeki İyileşme Daha da Hızlanacak
Çevremizdeki sıkıntılara ve çatışmalara rağmen Türkiye ekonomisi büyüme trendini istikrarlı bir şekilde sürdürüyor. 14-28 Mayıs 2023 tarihlerinde yapılan genel seçimlerle birlikte, 5 yıllık kesintisiz icraat dönemine girdik. Ekonomi programımız ile belirsizlikleri ortadan kaldırdık. 6 Şubat 2023’te yaşadığımız depremin getirdiği zorlukları hızla aşmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Geçtiğimiz ay 131 bininci deprem konutunu teslim ettik. 2024 sonuna kadar 200 bin konut inşasını tamamlayacak, gelecek yıl ise toplam 453 bin bağımsız bölümün yapımını bitireceğiz. Depremin izlerini silmek için bugüne kadar 71,5 milyar dolar harcama yaptık. Ekonomi alanında 2023 yılını yüzde 5,1 büyüme ile kapatarak, 14 yıl boyunca süregelen kesintisiz büyüme sürecimizi devam ettirdik. 2024 yılının ilk yarısında büyümemizin yüzde 3,8 olarak gerçekleşmesini öngörüyoruz. Milli gelirimizin 2024 sonunda 1 trilyon 331 milyar dolara ve kişi başına gelirimizin 15 bin 551 dolara yükselmesini bekliyoruz.
Tüm dünya gibi bizim de en büyük endişemiz yüksek enflasyondur. Amerika ve Avrupa dahil birçok bölgede son 60-70 yılın zirvelerini gören enflasyon baskısından herkes gibi biz de olumsuz etkilendik. Ancak dezenflasyon sürecimiz başladı ve 2025 yılına kadar devam edecek. Son bir yılda toplam istihdamı 1,1 milyon kişi artırarak işsizlik oranımızı yüzde 8,6’ya düşürdük. Ekim ayında ihracatımız 262,3 milyar dolar ile tarihimizin en yüksek seviyesine ulaştı. Turizmde 2024’ün ilk 9 ayında 47 milyar dolar gelirle rekor kırdık. Cari açığımızı 10 milyar doların altına indirerek dış kırılganlığımızı önemli ölçüde giderdik.
Merkez Bankamızın rezervleri 160 milyar dolara dayandı. Bu olumlu gelişmeler, yatırımcıların ülkemize yönelik bakış açısını olumlu bir şekilde etkilemiş, kredi notumuz artarken ülkemizin risk primi de emsallerimize kıyasla daha hızlı düşmüştür.
2024’te notu iki şer kademe artırılan tek ülke olduğumuzu gururla ifade ediyorum. Ekonomide hedeflerimizi gerçekleştirmek için araştırma, geliştirme ve yenilikçilik kapasitemizi artırmayı, aktif sanayi politikalarımızı güçlendirmeyi, yeşil ve dijital ekonomiye geçişle ilgili teknolojik dönüşümü hızlandırmayı, yatırımcı dostu politikalar geliştirerek iş ve yatırım ortamımızı iyileştirmeyi, ekonomimizin rekabet gücünü artırmayı kararlılıkla sürdüreceğiz.
Türk ekonomisindeki iyileşme daha da hızlanacak ve hedeflerimize doğru kararlı adımlarla ilerleyeceğiz. Zirve boyunca katılımcı liderlerle ikili görüşmeler gerçekleştirdik. İlk olarak Rio’ya geldiğimiz Pazar günü ev sahibi Brezilya Devlet Başkanı ile kapsamlı bir görüşme yaptık. Malezya, Endonezya, İtalya, İspanya, Fransa liderleri ve Avustralya Başbakanı ile de birçok önemli görüşme gerçekleştirdik. Barışı, adaleti ve insanlığın ortak değerlerini merkeze alan girişimci dış politikamızla Türkiye, çok taraflı platformlarda etkin rol oynamaya devam edecektir.