Cinsel Suçlarla Mücadelede Hadım Uygulamaları: Yasal Durum ve Uygulamalar
Cinsel suçların artışı, Türkiye’de hadım etme yaptırımlarını yeniden gündeme getirmiştir. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yasalarda reform çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunarak bu konunun ilerleyen günlerde gündeme gelebileceğini ifade etti. 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 2014 yılında eklenen 108’inci maddesi, cinsel suç mahkûmlarının tıbbi tedaviye tabi tutulmasını infaz hâkiminin takdirine bırakmıştır. Ancak bu maddenin uygulanabilmesi için kimyasal hadımın nasıl hayata geçirileceğini belirten bir yasal düzenlemenin yapılması gerekmektedir. Bu konuda Adalet Bakanlığı ve hükümetin çalışma yapacağı bilgisi edinilmiştir.
Özgüven ve Cinsel Suçlar: Özgecan Arslan Olayı
Türkiye’de kimyasal hadım cezası, 2015 yılında Mersin’de 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Arslan’ın öldürülmesinin ardından tartışılmaya başlanmıştır. Bu trajik olay, cinsel suçlarla mücadelede daha sert önlemlerin alınması gerekliliğini gündeme taşımıştır. 2016 yılında, bu konuyla ilgili olarak bir yönetmelik çıkarılmış ve yaptırımın uygulanması hâkim takdirine bırakılmıştır. Ancak, Danıştay 10. Dairesi, kamuoyunda “Hadım Yönetmeliği” olarak bilinen ‘Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlarda Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi ve Diğer Yükümlülükler Hakkında Yönetmelik’in en kritik maddesini durdurmuştur.
Danıştay’ın Kararları ve Yasal Dayanaklar
Danıştay, yönetmeliğin yasal dayanağı olan İnfaz Kanunu’nun 108. maddesindeki “Tıbbi tedaviye tabi tutulma ve tedavi amaçlı programlara katılma yükümlülüğüne” vurgu yapmıştır. Kararda, yönetmeliğin 7/1. maddesinde “Cinsel isteğin azalmasını veya yok edilmesini sağlayan yöntem” ifadesinin yer alması, kanunda yer almayan bir tanımlamaya gidilmesi ve ‘tıbbi tedavi’ kavramından sapılması olarak değerlendirilmiştir.
Kimyasal Hadım Nedir?
Kimyasal hadım, bir kişinin testosteron seviyesini azaltmak üzere hormon tedavisi uygulanmasıdır. Bu tedavi, suçlunun rızası dışında yapılmasına insan hakları dernekleri tarafından karşı çıkılmaktadır. Uygulama, ilaçla kişinin testosteron hormonu salgılamasının azaltılması ve bu yolla cinsel isteğin ortadan kaldırılmasını amaçlamaktadır. Testosteron seviyesinin yüksek olduğu bireylerde cinsel aktivite artışı ve bunun saldırganlıkla bağlantısı olduğu düşünülmektedir. Burada, kişinin testislerinin cerrahi bir müdahale ile alınmasından ziyade, cinsel isteğin tamamen yok edilmesi söz konusudur.
Dünya Genelinde Kimyasal Hadım Uygulamaları
Kimyasal hadım, Amerika Birleşik Devletleri’nde sekiz eyalette, özellikle taciz ve tecavüz suçlularına karşı uygulanmaktadır. Kaliforniya, Georgia, Louisiana, Montana ve Wisconsin gibi eyaletler, bu cezayı sadece reşit olmayanları istismar edenler için uygulamaktadır. Suçun tekrarı durumunda, kimyasal hadım zorunlu hale gelebilir. Teksas’ta ise kimyasal hadımın yanı sıra cerrahi hadım da yapılabilmektedir.
- Kimyasal hadımın uygulandığı ABD eyaletleri:
- Kaliforniya
- Florida
- Georgia
- Louisiana
- Montana
- Oregon
- Teksas
- Wisconsin
- Avrupa’da kimyasal hadım uygulayan ülkeler:
- Çekya
- Danimarka
- Estonya
- Moldova
- Polonya
- İsveç
- İspanya
Özellikle İsveç’te, kimyasal hadım yöntemi çocuklara yönelik cinsel suçları önlemek amacıyla kullanılmaktadır. Cinsel eğilimleri olan bireyler, prostat kanseri tedavisinde kullanılan ilaçlarla tedavi edilmekte ve cinsel arzularının baskılanması hedeflenmektedir. Rusya’da ise, 2011 yılında yürürlüğe giren yasaya göre 14 yaşın altındaki çocuklara tecavüz edenler, psikiyatrist önerisi doğrultusunda kimyasal hadım ile cezalandırılmaktadır. Suçun tekrarı durumunda ise müebbet hapis cezası öngörülmektedir. Güney Kore’de de, 2010 yılında onaylanan yasayla, kimyasal hadım uygulaması 2012 yılında ilk kez 13 yaşından küçük çocuklara tecavüz eden bir kişiye uygulanmıştır. Arjantin, Avustralya, Hindistan, İsrail ve Yeni Zelanda da kimyasal hadımın uygulandığı diğer ülkeler arasındadır.