Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Cengiz Holding’den Elektrikli Araç Bataryaları İçin Uluslararası İş Birliği

    Cengiz Holding, elektrikli araç bataryaları alanında uluslararası iş birliği yaparak sektördeki yenilikçi çözümlerini güçlendiriyor. Bu stratejik ortaklıklar, sürdürülebilir enerji geleceğine katkıda bulunmayı hedefliyor.

    Cengiz Holding, elektrikli araç bataryaları alanında uluslararası iş birliği yaparak

    Cengiz Holding’den Yeni Bir Uluslararası İş Birliği

    Foreks – Cengiz Holding, elektrikli araç bataryaları için önemli bir gelişmeye imza atarak, uluslararası düzeyde yeni bir iş birliği gerçekleştirdi. Cengiz Holding’in İngiltere’nin Widnes kentinde bulunan kobalt ve nikel uç ürünleri üreten tesisi ICoNiChem, Kanadalı batarya malzemeleri ve teknoloji üretim şirketi NOVONIX ile güçlerini birleştirerek elektrikli araç bataryaları için katot aktif malzeme üretimi yapacak.

    Bu projede ICoNiChem, ömrünü tamamlamış araç bataryalarına ait atık pil tozlarından (black mass) nikel, kobalt ve lityumu geri kazanmayı hedefliyor. NOVONIX ise bu metalleri sentezleyerek katot aktif malzemeyi üretecek. İngiltere ve Kanada’nın ortaklaşa desteklediği Kritik Mineraller 2024 Programı çerçevesinde finanse edilen bu proje, toplam iki yıl sürecek. Proje için ICoNiChem, İngiltere’nin elektrokimyasal enerji depolama araştırmalarında öncü olan Faraday Enstitüsü‘nden 160.000 pound fon almayı başardı.

    Yılda 250 Ton Atık Batarya Tozu İşleniyor

    Proje hakkında bilgi veren ICoNiChem Genel Müdürü Berk Şengül, sıfır atık hedefi ve kritik minerallerin tedarik zincirinin güçlendirilmesi açısından önemli bir iş birliği gerçekleştirdiklerini vurguladı. Şengül, şunları ifade etti: “Kobalt ve nikel tuzlarının üretilmesinde dünyanın en önemli şirketlerinden biri olarak, her yıl 250 ton atık batarya tozu işleyerek ortalama 25 ton nikel ve kobaltı geri kazanıyoruz. Bu projede, ticari olarak geri kazandığımız metallere, laboratuvar ortamında geri kazanabildiğimiz lityumu da ekleyerek, bataryaların oluşturulmasında kritik öneme sahip hammaddeleri geri dönüşüm yoluyla elde edeceğiz. Saflaştırılmış metal tuzları, NOVONIX tarafından sentezlenerek katot aktif malzemesi haline getirilecek. Yapılacak elektrifikasyon testlerinden sonra, ticari olarak üretim yapıp yapmamaya karar vereceğiz. Projenin ticari üretime dönüşmesi durumunda, ömrünü tamamlamış bataryaların geri dönüşümünde tarihi bir adım atmış olacağız. Böylece ICoNiChem, Avrupa’da lityumu geri kazanan ilk tesislerden biri olmayı hedefliyor.”

    Elektrikli Araçların Karbon Ayak İzi Düşecek

    Elektrikli araçların karbon ayak izinin azaltılması açısından projenin büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Şengül, şu şekilde devam etti: “Dünya genelinde elektrikli araç piyasası sürekli bir büyüme kaydederken, ömrünü tamamlayan bataryaların geleceği ile ilgili sorunlar da gündemdeki yerini koruyor. Karbon ayak izinin en düşük seviyede tutulması açısından, bu bataryaların bulundukları ülkelerde geri dönüştürülmesi son derece önemli. Geniş bir elektrikli araç pazarına sahip olan İngiltere’deki bir şirket olarak, gerçekleştirdiğimiz bu iş birliği ile elektrikli araçların amacına uygun olarak karbon ayak izini daha da düşürmeyi ve batarya geri dönüşüm ekosistemini destekleyerek daha sürdürülebilir bir hale getirmeyi amaçlıyoruz. Dünyaya büyük katkı sağlayacağına inandığımız bu proje bizleri son derece heyecanlandırıyor.”