Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan Açıklamalar
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Beyaz TV’de gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Emeklilik sisteminin geleceği ve sosyal yardımlar üzerine değerlendirmelerde bulunan Işıkhan, mevcut politikaların sürdürülmesi gerektiğine dikkat çekti.
“Emeklilik şartları değişecek mi? Emekli aylıklarının hesaplanmasında yeni bir düzenleme olacak mı?” sorusuna Işıkhan, şu şekilde yanıt verdi: “Emeklilik sistemiyle ilgili ya da emekli aylıklarının hesaplanmasıyla ilgili bir konu gündemimizde yok. Ancak biz, dışarıdan gelebilecek her türlü öneriye açığız. Ekonomi Koordinasyon Kurulu başta olmak üzere, Orta Vadeli Plan ve 12. Kalkınma Planı doğrultusunda, emeklilik sistemimizi daha iyi bir noktaya getirmek için her türlü oluşuma hazırız.”
Işıkhan, emeklilere yönelik bayram ikramiyesi uygulamasının 2018 yılında başladığını hatırlatarak, “Bu geleneğimizi 2025 yılında da sürdürmeyi arzu ediyoruz. Emeklilerimizin her zaman yanında olduk.” dedi.
Bakan Işıkhan, bir başka soru üzerine asgari ücretin, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren önemli bir konu olduğunu vurguladı. Asgari ücretin belirlenmesinin yalnızca hükümet ya da Bakanlık tarafından yapılmadığını belirten Işıkhan, “İnşallah 2025 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek amacıyla Asgari Ücret Tespit Komisyonumuzu aralık ayının başında toplamaya başlayacağız.” ifadesini kullandı.
“Belediyelerden 7,9 milyar lira nakit ödeme aldık” şeklindeki açıklamasında, Işıkhan belediyelerin SGK prim borçlarına değinerek, “Son birkaç haftada belediyelerden 7,9 milyar lira nakit ödeme aldık. Bunun kat kat fazlasını da taksitlendirdik.” dedi.
Işıkhan, belediyelere yönelik uygulamalar hakkında daha fazla bilgi vererek, “Belediyelerin araçlarına ya da hesaplarına hemen ipotek koymuyoruz. Bizimle iletişime geçen çok sayıda belediye oldu. Parti ayrımı gözetmeksizin tüm belediyelerimizle iletişim kalıplarını kurduk.” şeklinde konuştu. Ayrıca, “Bir belediye bize bir adım attığında, biz Bakanlık olarak 10 adım atıyoruz.” diye ekledi.
31 Mart’ta 96 milyar lira olan tüm belediyelerin borçlarının şu anda 140 milyara ulaştığını belirten Işıkhan, “Çünkü her gün faiz ekleniyor. Bunlardan vazgeçmemiz mümkün değil. Belediye başkanlarına buradan duyuru yapmak istiyorum: Bunları faiziyle de eninde sonunda tahsil edeceğiz.” dedi.
“Yeni nesil çalışma neyi kapsıyor?” sorusuna Işıkhan, “Bizim ifade etmek istediğimiz yeni nesil çalışma modelleri bunun ötesinde bir şey. Çalışma Bakanlığı olarak çalışmadan, üretmeden ve katma değer yaratmadan yanayız. Çalışma saatiyle ilgili herhangi bir konu gündeme geldiğinde, sosyal paydaşlarımızla yaptığımız tüm toplantılarda vurguladığımız konu bu; güçlü bir Türkiye oluşturabilmek ve güçlü bir ekonomiye sahip olabilmek için daha fazla çalışmamız ve üretim yapmamız gerekiyor.” yanıtını verdi.
Işıkhan, istihdamı artırmanın en önemli yollarından birinin yeni nesil çalışma modelleri olduğunu belirterek, “Part-time çalışma, saat başı çalışma ve kısmi çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri bu bağlamda büyük önem taşıyor.” şeklinde ekledi.