Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Boğaziçi Zirvesi 2023: Geleceğe Köprüler Kurmak

    Boğaziçi Zirvesi 2023, uluslararası iş birliğini güçlendirerek geleceğe köprüler kurmayı amaçlayan önemli bir platformdur. Yenilikçi fikirler ve sürdürülebilir çözümlerle dolu bu zirvede, etkileyici konuşmalar ve paneller sizleri bekliyor.

    Boğaziçi Zirvesi 2023, uluslararası iş birliğini güçlendirerek geleceğe köprüler kurmayı

    Boğaziçi Zirvesi: Geleceğe Köprüler Kurmak

    Nurdoğan A. ERGÜN Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından 14 yıldır düzenlenen Boğaziçi Zirvesi, bu yıl ‘Geleceğe Köprüler Kurmak’ temasıyla kasım ayında gerçekleştirilecek. Ortadoğu ve Asya başta olmak üzere 50’den fazla ülkeden gelecek liderleri ağırlayacak olan zirvenin, bu yıl da ekonomik ve ticari alanda milyar dolarlık iş birliklerine kapı açması bekleniyor.

    UİP kurucusu Cengiz Özgencil, her yıl olduğu gibi bu yıl da zirveye titizlikle hazırlandıklarını belirtti. Zirvenin sadece Türk iş dünyası için değil, katılımcı ülkeler arasında da iş birliği fırsatları sunduğunu vurgulayan Özgencil, “İş birliği anlaşmaları sadece zirve kapsamında imzalanmıyor. Burada tanışan iş insanları, yıl içinde yeni anlaşmalar için bir araya gelebiliyor. Örneğin, 2010 yılında Mısır ile yapılan serbest ticaret anlaşması UİP çatısı altında gerçekleştirildi. Mısır ile 890 milyon dolarlık anlaşma yapıldı. Yine Aramco, 12 firmayla görüşerek, 2 firmadan biriyle 471, diğeriyle 520 milyon dolarlık ön görüşme gerçekleştirdi. Daha bilmediğimiz çok fazla görüşme de mevcut” dedi.

    Yatırım İmkanları ve Neon Projesi

    İlk 10 yılda en az 2-3 milyar dolarlık anlaşmalar yapıldığını kaydeden Özgencil, zaman zaman gelen geri bildirimlerden yapılan iş anlaşmalarını öğrendiklerini belirtti. Zirve kapsamında özellikle Suudi Arabistan gibi büyük projelere imza atan ülkelerin temsilcilerinin de katılacağını aktaran Özgencil, “Suudi Arabistan’ın yatay şehir projesi Neon’un başındaki isim de geliyor. Burada ciddi görüşmeler bekliyorum. Gelenler yatırım amacıyla geliyor ve eğer bölgedeki savaş olasılığı sönümlenirse çok ciddi yatırımlar geleceğini biliyorum” ifadelerini kullandı.

    Sosyal Sorumluluk ve Kadınların Ekonomideki Yeri

    UİP’in bir ekonomi düşünce kuruluşu olduğunu söyleyen Özgencil, hem sosyal sorumluluk projeleri hem de ülke ekonomisi açısından zirvenin yarattığı katma değere dikkat çekti. Özgencil, “14 yıl boyunca her toplantımıza gerek yurt içi gerekse yurt dışından ciddi bir talep geldi. Özellikle şunu çok önemsedik; bütün yıllar boyunca tarafsız ama kendi konularında uzman kişileri getirip konuşturmak ve doğruları söyleyebilmek. Ekonomi seviyesinin yanı sıra kültür, spor ve daha birçok alanda çeşitli paneller düzenledik. Böylelikle sosyal sorumluluk projelerimizi de hayata geçirmeye çalıştık. Her sene 20 ile 30 arasında konu tespit ediyor ve 20 ile 30 arasında panel yapıyoruz” dedi.

    Zirve kapsamında kadının ekonomideki yeri panelini de düzenlediklerini belirten Özgencil, “Bu bir sosyal sorumluluk projesi. Ve ben hala 15 yıldır kadınların ekonomiye katkısı panelini bilerek, isteyerek, araştırarak yapıyorum. Çünkü 2009 yılında bu projeyi hazırlarken araştırma yapıyorum. Amerika’da, Avrupa’da kadının ekonomiye katkısı yüzde 40-45’lerde. Asya’ya, Ortadoğu’ya geldiğinizde bu oran yüzde 20’lere düşüyor. Ben bunu kırmak istedim” diye konuştu.

    Markalaşma ve Destek İhtiyacı

    Cengiz Özgencil, zirvenin en önemli özelliklerinden birinin tarafsızlığı olduğunu vurguladı. Boğaziçi Zirvesi’ni 14 yıldır kendi imkanlarıyla düzenlediklerini anlatan Özgencil, ülkenin ve İstanbul’un markalaşmasına büyük katkı sunan zirveye destek verilmesi gerektiğini belirtti: “Ekonomik destek arayışında değiliz, manevi destek verilsin. Bu Boğaziçi Zirvesi’nin markalaşma süreci. Ama bunun yanı sıra bu projeye manevi destek veren kuruluşlar da olmalı. Örneğin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Sanayi Odası, Ticaret Bakanlığı gibi kurumların da bu projeye manevi destek vermesi lazım.”

    İş ve Finans Dünyası İstanbul’da Buluşacak

    Boğaziçi Zirvesi’nde ‘Mobilitenin İnovatif Gücü’, ‘Kentsel Dönüşüm’, ‘Eğitim’, ‘Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi’, ‘Akdeniz’de Müzik İhracatı’, ‘E-ticaret’, ‘Dijital Çağda Dönüşen Sermaye Piyasaları’ gibi 20’den fazla panel düzenlenecek. İki gün sürecek ve 30’un üzerinde yabancı konuşmacının yer alacağı zirveye, Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Jasem Mohamed Al-Budaiwi, Eski Güney Afrika Ticaret ve Endüstri Bakanı Hon Ebrahim Patel, Suudi Arabistan Krallığı Yatırım Direktörü Dr. Manar Al Moneef, Suudi Ticaret Odaları Konseyi Başkanı Mr. Hassan Moejeb Alhwaizy gibi önemli isimler de katılacak.