Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Bob Menendez’in İstifası ve Yolsuzluk Davası

    Bob Menendez’in istifası ve yolsuzluk davası, Amerikan siyaseti üzerindeki etkileri ve yolsuzluk iddialarının detaylarıyla ele alınıyor. Bu gelişmeler, Menendez’in kariyerini ve siyasi geleceğini nasıl şekillendiriyor?

    Bob Menendez'in istifası ve

    Türkiye karşıtı tutumlarıyla bilinen Demokrat Partili Senatör Bob Menendez, istifa çağrılarına uzun bir süre direnmesine rağmen, sonunda istifa etmeye karar verdi. Bu çağrılar arasında, Senato’nun Demokrat Partili çoğunluk lideri Chuck Schumer da yer aldı. Menendez’in istifa kararı, Senato Etik Komisyonu’nun azil değerlendirmesine başlamasından sadece bir gün sonra duyuruldu. Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun eski başkanı olan Menendez, 16 farklı yolsuzluk suçlamasıyla karşı karşıya ve uzun hapis cezasıyla yüzleşiyor. Menendez’in cezası, 29 Ekim’deki duruşmada belirlenecek. Menendez, cezasını temyize götüreceğini ifade ediyor.

    70 yaşındaki Menendez, masum olduğunu savunarak, hüküm giydiği duruşmanın ardından yaptığı açıklamada “yeminini asla ihlal etmediğini” belirtti. BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Senato oturumunda okunan istifa, 20 Ağustos’tan itibaren geçerli olacak. New York Times gazetesi, Menendez’in istifasının Ağustos sonu itibarıyla gerçekleştiğini, böylece bir ay daha Senatör maaşı alacağını ve sağlık sigortasından yararlanacağını bildirdi. Mali sıkıntılar içinde olduğu belirtilen Menendez’in eşi Nadine, kanser tedavisi görüyor.

    Bob Menendez Kimdir?

    Bob Menendez, siyasi kariyerine 1993 yılında Temsilciler Meclisi üyeliğiyle başlamıştır. 2006 yılında New Jersey Valisi seçilen John Corzine’in istifasıyla Senato’ya atanmıştır. Menendez, 2017 yılında rüşvetle suçlandığı davadan aklanmıştı. Ancak bu kez, dokuz hafta süren bir davada savcılar, jüriyi Menendez’in Katar ve Mısır yönetimlerine yardım etmek amacıyla rüşvet aldığına ikna etmeyi başardı. Savcılar, Menendez’in evinde zarflara ve paltolarına gizlenmiş 480 bin dolardan fazla nakit para ve değeri 100 bin doları aşan külçe altınlar bulunduğunu öne sürdü. Küba kökenli bir göçmen ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Menendez, Eylül 2023’te hakkında dava açılmasının ardından Komite Başkanlığından istifa etti. Aynı davada, iki iş insanı olan Wael Hana ve Fred Daibes de yargılanıyor. Bu sanıklar, Mısır’a yasa dışı yardımda bulunmak ve Katar merkezli bir yatırım fonundan milyonlarca dolar almak için Menendez ile irtibata geçmekle suçlanıyor. Üçüncü bir iş insanı olan Jose Uribe ise suçunu kabul ederek, mahkemede Menendez aleyhinde ifade verdi.

    Türkiye Karşıtı Tutumları

    ABD’de Rum ve Ermeni lobisine yakınlığıyla bilinen Menendez, Türkiye karşıtı açıklamaları ve yasa tasarılarıyla sık sık gündeme gelmiştir. Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı süresince, ABD’nin Türkiye’ye F-16 savaş uçakları satmasına karşı çıkmıştır. ABD Kongresi, Ocak ayında jetlerin ve modernizasyon kitlerinin Türkiye’ye satışını onaylamıştır. Menendez, 2019’daki S-400 krizi sırasında, ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası’nın (CAATSA) Türkiye’ye uygulanmasında kritik bir rol oynamıştır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Menendez’in rüşvet ve yolsuzluk davasının açılmasının ardından, Eylül 2023’te “Sadece F-16 değil, diğer bütün konularda Menendez ve onun zihniyetindekiler bize karşı engelleyici faaliyet yürütüyor” şeklinde açıklamalarda bulunmuştur.