Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından yayınlanan “Zorla Yerinden Edilmede Küresel Eğilim 2024” başlıklı rapora göre, zorla yerinden edilme vakaları 12 yıldır üst üste artış gösteriyor. Geçtiğimiz yılın rakamları dünya genelinde tarihi yeni seviyelere ulaşmış durumda.
Dünya Genelindeki Zorla Yerinden Edilme Rakamları
- Rapora göre, Mayıs 2024 itibarıyla dünya genelinde zorla yerinden edilen toplam kişi sayısı 120 milyonu aşmış durumda. Bu artışta Sudan, Gazze ve Myanmar gibi ülkelerde devam eden çatışmaların etkisi büyük.
- Özellikle Sudan’daki çatışmaların yol açtığı yerinden edilmeler önemli bir paya sahip. Nisan 2023’ten bu yana Sudan’da 7,1 milyondan fazla kişi yerinden edilirken, 1,9 milyon Sudanlı da komşu ülkelere sığınmış durumda.
- Gazze’de ise 2023 sonunda yıkıcı şiddet olayları nedeniyle yaklaşık 1,7 milyon insan yerinden edilmiş durumda. Bu rakam Gazze’nin nüfusunun yüzde 75’ine denk geliyor.
- Suriye’de ise 13,8 milyon kişi ülke içinde ve dışında zorla yerinden edilmiş durumda, bu durum dünyanın en büyük yerinden edilme krizine yol açıyor.
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, zorla yerinden edilmenin artmasıyla ilgili olarak uluslararası toplumu bu konuda daha etkin hareket etmeye çağırıyor. Ayrıca iklim krizinin de bu durumu nasıl etkilediğine dikkat çekiyor ve mültecilere ev sahipliği yapan ülkelerin daha fazla desteklenmesi gerektiğini vurguluyor.