BM Genel Sekreteri Guterres’in Konuşması ve Küresel Çatışmalar
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Genel Kurulu’nda sürdürülebilir kalkınmaya odaklanan bir toplantıda konuştu. Kalkınma ile barış arasındaki derin bağlantıyı vurgulayan Guterres, küresel çatışmaların Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini giderek daha da ulaşılamaz kıldığını belirtti. Bu nedenle, Orta Doğu’da barış çabalarının sürdürülmesi gerektiğini ısrarla ifade etti ve hafta sonu Gazze’de BM yardımı almak isteyen masum sivillere yönelik korkunç saldırıya değindi.
Guterres, “Gazze’de, BM yardımına ulaşmaya çalışan insanlara yönelik bir katliam daha yaşandı. Son derece vahşi bir eylem. En güçlü şekilde kınıyorum.” diyerek tepkisini dile getirdi. Acil bir ateşkesin sağlanması, tüm esirlerin derhal serbest bırakılması ve engellenen insani yardımların erişime açılması gerektiğini vurguladı. BM Genel Sekreteri, “Bu, iki devletli çözüm yolunda atılması gereken ilk adımdır.” dedi ve İran ile İsrail arasında ateşkesin devam etmesini, Ukrayna’da BM Şartı, uluslararası hukuk ve BM kararlarına dayalı adil bir barışın sağlanmasını istedi.
Guterres, “Sudan’daki kan dökme ve dehşet hali sona ermeli.” diyerek sözlerini sürdürdü ve bu listenin Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden Somali’ye, Sahel bölgesinden Myanmar’a kadar uzandığını belirtti. Son olarak, “Sürdürülebilir barış ancak sürdürülebilir kalkınmayla mümkün olur.” mesajını vererek konuşmasını tamamladı.
İsrail Ordusunun Gazze’deki Eylemleri
İsrail ordusu, yine yardım alabilmek için bekleyen Filistinlileri hedef aldı. 20 Temmuz’da gündüz saatlerinde Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yardım bekleyen Filistinlilere ateş açıldığını itiraf eden İsrail ordusu, akşam saatlerinde ise bir yardım konvoyu yakınında askerlerine ‘ateş açmayın’ talimatı verilen bir video paylaştı. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, bu görüntüyü paylaşarak, ordunun yardımları güvenli şekilde ulaştırdığını ve Filistinlilere ateş açılmadığını iddia etti. Ancak Adraee’nin açıklamaları, Gazze’de açlık, kasıtlı öldürme ve yardım bekleyenleri hedef alma gibi olayların yaşanmadığını savunmasıyla çelişkili görülüyor.
Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı’na göre, İsrail’in yaklaşık 4 aydır devam eden ambargosu nedeniyle son 24 saatte 18 kişi açlıktan hayatını kaybetti ve yardım bekleyen Filistinlilere düzenlenen saldırıda 73 kişinin öldüğü bildirildi.