BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 281,03 puan artarak günü 11.024,33 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi ise 103,9 milyar lira olarak gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 4,58, holding endeksi ise yüzde 2,58 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran bankacılık olurken, en çok kaybettiren sektör ise yüzde 2,21 ile spor sektörü oldu.
Bugün Borsa İstanbul’da bankacılık hisselerindeki yükselişler öncülüğünde BIST 100 endeksi rekor bir kapanış gerçekleştirdi. Öte yandan ABD’de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri de piyasalarda etkili oldu. TÜFE, haziranda aylık bazda yüzde 0,1 azalırken, yıllık bazda yüzde 3 artışla beklentilerin altında kaldı. Bu durum, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indirimlerine yakın zamanda başlayacağı beklentilerini artırdı.
Analistler, ABD’de tüketici fiyatlarının düşmesi ve yıllık enflasyonun düşük seviyede kalmasıyla Fed’in faiz indirimine eylülde gitme ihtimalinin arttığını belirtiyor. Piyasalarda, bu beklentiyle birlikte para piyasalarındaki fiyatlamalarda değişiklikler yaşanıyor. Yarın, yurt içinde ödemeler dengesi verileri açıklanacakken, yurt dışında ABD’de ÜFE ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi, Japonya’da sanayi üretimi ve Çin’de dış ticaret dengesi öne çıkacak.
Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 11.100 ve 11.200 puan seviyelerinin direnç, 10.900 ve 10.800 seviyelerinin ise destek konumunda olduğu belirtiliyor. Analistler, önümüzdeki dönemde bu seviyelerin izlenmesi gerektiğini vurguluyor.
Ekonomistlerin Ödemeler Dengesi Tahminleri
AA Finans’ın gerçekleştirdiği Ödemeler Dengesi Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, mayıs ayında cari işlemler hesabının 1 milyar 347,5 milyon dolar açık verdiğini tahmin ediyor. Ekonomistlere göre, cari işlemler açığı 2024 yılında 26 milyar 700 milyon dolar seviyesine ulaşacak.