Beta Enerji’nin Yeni Üretim Tesisi
Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde, yaklaşık 63 bin 680 metrekarelik alanda yağlı ve kuru tip dağıtım transformatörleri, güç transformatörleri ve köşk üretimi gerçekleştiren Beta Enerji, artan talepleri karşılamak amacıyla yeni bir üretim tesisi kurma çalışmalarını hızlandırıyor. Yeni tesis, yaklaşık 115 bin 155 metrekarelik bir alanda inşa ediliyor ve bu yeni yapı ile üretim kapasitesinin en az üç kat artırılması hedefleniyor. Beta Enerji, tesisin inşaat ve makine kurulumlarını 2025 yılı içinde tamamlayarak, 2026 yılı sonunda tam kapasiteyle faaliyete geçmeyi planlıyor.
Adana’daki tesislerinin yanı sıra Almanya, Ukrayna ve Amerika gibi bölgelerde de dağıtım ağına sahip olduklarını belirten Beta Enerji İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Ünal, yurt içi satışların yanı sıra bugüne kadar 80 ülkeye ihracat yapmayı başardıklarını ifade etti.
Ar-Ge ve İnovasyon Vurgusu
Ahmet Ünal, şirketin inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarına büyük önem verdiğini hatırlatarak, 2010 yılında Ar-Ge faaliyetlerine başladıklarını ve 2013 yılında TÜBİTAK destekli ilk projelerini hayata geçirdiklerini bildirdi. 2017 yılında sektöründeki ilk Ar-Ge merkezlerinden birini kurduklarını da vurgulayan Ünal, TÜRKAK tarafından akredite edilen deney laboratuvarları ile ulusal ve uluslararası standartlar doğrultusunda pek çok test yapma imkanı bulduklarını belirtti.
Beta Enerji, çalışmalarını 44 araştırmacı ve 7 teknisyenle sürdürmekte olup, elektrik-elektronik, makine, endüstri, tasarım, yazılım ve enerji sistemleri mühendislikleri alanlarında disiplinler arası bir yaklaşım benimsemektedir. Ar-Ge Merkezi sayesinde, elektrik ve mekanik tasarım programları kullanarak hataları minimize etmeyi, proje sürelerini kısaltmayı ve üç boyutlu çizim teknolojileri ile tasarımları standart hale getirmeyi hedefliyor. Şimdiye kadar 29 Ar-Ge projesini başarıyla tamamladıklarını ve 11 yeni Ar-Ge projesi üzerinde çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Ünal, geliştirdikleri yenilikçi ürünlerle sektörün ihracat payını artırmayı amaçladıklarını belirtti.
Yenileme ve Geliştirme Çalışmaları
Küresel ölçekte artan enerji ihtiyacı ve çevreye duyarlılığın enerji sektöründeki yasal düzenlemeleri artırdığını belirten Ahmet Ünal, çevreye duyarlı malzemelerin ve teknolojilerin kullanımının artık bir şart haline geldiğini vurguladı. Yeni tasarımlar ve kalite belgelerinin de talep edildiğine dikkat çeken Ünal, küresel rekabet ortamında uygun maliyetli ve kaliteli ürünlerin imalatının Ar-Ge harcamalarına bağlı olduğunu ifade etti. Beta Enerji, Ar-Ge harcamalarını sürekli artırarak bu alandaki rekabet gücünü artırmayı hedefliyor.
2023 yılında Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu tarafından düzenlenen OSB Yıldızları 2023 Araştırması’nda, OSB’lerde Ar-Ge Harcamasını En Fazla Artıran 6. Firma Ödülü’nü aldıklarını belirten Ünal, 2024 yılının ilk yarısında yaklaşık 70 milyon TL tutarında Ar-Ge harcaması gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
Fikri Mülkiyet Hakları ve Sürekli Yatırım
Fikri mülkiyet haklarının korunması konusunda aktif bir yaklaşım sergilediklerini ifade eden Ünal, patent ve faydalı model başvuruları yaparak Ar-Ge merkezi personelinin yenilikçi çalışmalarını teşvik ettiklerini belirtti. Ar-Ge Merkezinin kurulduğundan bu yana Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 3 faydalı modelin tescillendiğini sözlerine ekledi.
Ahmet Ünal, yenilikçi ve kaliteli transformatörler ile orta gerilim anahtarlama ürünleri üretimi ile müşteri ihtiyaçlarına uygun çözümler sunmayı hedeflediklerini ifade etti. “Ürün gamını genişletmek amacıyla sürekli Ar-Ge faaliyetlerine yatırım yapıyoruz. Sektörümüzde ürün fiyatlamaları, müşterinin talep ettiği ürünün teknik spesifikasyonlarına göre her ürün bazında ayrı ayrı yapılmakta ve bu durum ürünler arasında önemli farklılıklar göstermektedir. Standart müşteri talepleri mevcut fiyat listeleri göz önünde bulundurularak belirlenirken, standart dışı talepler ise öncelikle Ar-Ge biriminin katkısıyla fiyatlandırılmaktadır.” dedi.