Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Batı Anadolu Şirketler Topluluğu’nun Büyüme ve Yatırım Hedefleri

    Batı Anadolu Şirketler Topluluğu, büyüme ve yatırım hedefleriyle bölgesel ekonomiye katkı sağlamayı amaçlıyor. Stratejik planları ve yenilikçi yaklaşımlarıyla, sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeye odaklanıyor.

    Batı Anadolu Şirketler Topluluğu, büyüme ve yatırım hedefleriyle bölgesel ekonomiye

    Hamide HANGÜL

    Çimento ve hazır beton üreticisi Batı Anadolu Şirketler Topluluğu, üç yıl önce yaşanan hissedar ve yönetim değişimlerinin ardından büyüme ve yatırım hedeflerini kararlılıkla sürdürüyor. Satın alım öncesinde alınan döviz bazlı kredilerin yeniden yapılandırılmasının ardından, farklı sektörlerde yeni yatırımlar yapılmakta ve Batıliman’da 2025 yılında halka arz süreci planlanmaktadır. Grubun hedeflerini, satın alma sürecini ve 2025 yılına dair beklentilerini bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyuran Çiftay Yönetim Kurulu Başkanı ve Batı Anadolu Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gülant Candaş, Ankara merkezli Çiftay’ın 3 bin çalışanı olduğunu belirtti ve Batıçim’de hisse satın alma fırsatını 2020 yılında değerlendirmeye aldıklarını ifade etti.

    Candaş, “Finansal zorluklar nedeniyle satış düşünceleri gündeme gelmişti. Biz de bu süreçten yaklaşık 6-7 ay sonra, yüzde 30 hissesini dört aileden satın alarak ana hissedar konumuna geldik ve bu işlem için 95 milyon dolar ödendi” dedi.

    Çimento Değirmeni Kurma Planları

    Hisse devrinin ardından 223 milyon dolar seviyesindeki borç yükünü de devralarak, bankalarla yeni bir yapılandırma gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Gülant Candaş, “Batıçim’in sahip olduğu şirketlerin borçluluk yapısını azaltmaya yönelik adımlar atmaya başladık. 2024 yılı sonunda devraldığımız borcu yaklaşık 115 milyon dolara düşürmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu. Yönetim değişikliğinden sonra işletme sermayesini güçlendirmeye öncelik verdiklerini vurgulayan Candaş, iki yıl içerisinde dolar bazında iki kat büyüme kaydettiklerini ve 2023 yılı sonunda ciroyu 480 milyon dolara ulaştırdıklarını duyurdu.

    Candaş, “2024’te borçluluk yapısını azaltma hedefimize ulaştıktan sonra, 2025 itibarıyla şirketlerimiz için her şeyin çok daha farklı olacağını öngörüyoruz” diyerek, gelecek dönemde toplam 40 milyon doların üzerinde yatırım planladıklarını açıkladı. Bu yatırımlar arasında Batısöke Çimento’da atık ısıdan elektrik üretim tesisi, iki fabrikada atıktan türetilmiş yakıt yakma üniteleri ve Batı Liman’da kapasite artırımı gibi projeler yer alıyor. Ayrıca, Aliağa’da çimento öğütme ve paketleme tesisi yatırımı için ÇED sürecinin de sürdüğünü belirtti. “3,5 milyon ton çimento öğütecek bir değirmen kurmayı hedefliyoruz. İhracat açısından çimento, klinkere göre daha avantajlı bir ürün” ifadelerini kullandı.

    Türbin İhracatı İçin Stratejik Planlar

    Ege Bölgesi’nde ciddi bir türbin kule ve kanat üretiminin yapıldığını belirten Candaş, Batıliman’da da yatırım planlarının olduğunu ifade etti. “Şu an için konteyner taşımayı düşünmüyoruz. Ancak rüzgâr türbinlerinin naklini sağlamak adına yatırım yapmayı planlıyoruz. Kanat boylarının artışı nedeniyle kamyonların limanımıza girmesi mümkün olmuyor. Bu yatırımı gerçekleştirdiğimizde, önemli bir rüzgâr türbini kanat ve kule ihracatı yapma kapasitesine ulaşmış olacağız” dedi. Ayrıca, önümüzdeki yıl en önemli hedeflerinin Batıliman’ın halka arzı olacağını belirtti. “Limanın halka arz sürecinin hızlı bir şekilde ilerlemesi için gerekli adımları atıyoruz. Ege Bölgesi’nin draft sorunu olmayan bir limanı olarak, bu yıl döviz bazlı cironun yüzde 20 artış göstermesini bekliyoruz. Liman bizim için son derece kıymetli ve geçen yıl yaptığımız değerlemenin üzerinde bir değerlemeye ulaşmayı öngörüyoruz” diye ekledi.

    Geçtiğimiz yıl yaklaşık 90 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini hatırlatan Candaş, “Bu yılı da benzer bir ihracatla kapatmayı hedefliyoruz. Akdeniz havzası başta olmak üzere ABD’de son iki yıldır ihracata başladığımız önemli bir pazarımız var” dedi. Candaş, 90 milyon dolarlık ihracata rağmen ithalatın oldukça düşük olduğunu vurgulayarak, “Cari fazla veriyoruz” ifadesini kullandı.

    2025 Yılına Dair Beklentiler

    Mali İşler Grup Başkanı Bağış Güngör, geçen yıl enflasyon muhasebesinin devreye girmesiyle yılı yaklaşık 11,5 milyar TL ciroyla kapattıklarını belirtti. Güngör, “Yüzde 14,5’lik bir EBITDA marjı ile sonuçlandık. Yüzde 17’lik özkaynak kârlılığımız ve yüzde 10’luk aktif kârlılığımız mevcut. Temmuz ayının başında 26 milyon dolarlık kredi erken kapaması gerçekleştirdik. Faiz oranlarını yeniden yapılandırmak istiyoruz. Borçlarımızın vadesi 2031 yılında sona erecek. 2021 yılında 2,7 milyon ton, 2023’te ise yaklaşık 3,5 milyon tonluk çimento satışımız oldu. Bu seneyi de benzer tonajlarda kapatmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

    Asgari ücreti de yüzde 30-35 aralığında arttırmayı düşündüklerini belirten Güngör, 2025 yılına dair beklentilerini şöyle dile getirdi: “Kur savaşları etkili olabilir. Bunun yanında, 2025 yılının ilk 6 ayının zor geçeceğini öngörüyoruz. Ancak piyasa bir şekilde açılacaktır. Yeni pazarlara odaklanmak masada olacaktır. 2024 yılından daha zor bir dönem olacağını düşünmüyorum.”