Bakioğlu Holding: Sürdürülebilir Ambalaj Çözümleri ile Geleceğe Yön Veriyor
Ambalaj sektöründe uzun yıllardır faaliyet gösteren Bakioğlu Holding, Bak Ambalaj, Polibak, Bak Gravür, Bareks ve Bakcycle markalarıyla çevre dostu ürün grupları sunarak sektördeki farkını ortaya koyuyor. Bakioğlu Grubu’nun kuruluşundan bu yana benimsediği sürdürülebilirlik felsefesini vurgulayan Enver Bakioğlu, Holding’in çevre odaklı üretim politikaları ve yenilenebilir enerji kullanımını belgeleyen I-REC (Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası) ile %100 yenilenebilir enerji kullandığını belirtti. Ayrıca, Güneş Enerjisi Sistemleri (GES) projeleri, %100 geri dönüştürülebilir ürün gruplarına yönelik Ar-Ge çalışmaları ve Solvent Geri Kazanım gibi tesislerle çevreye olan katkılarını artırdıklarını ifade etti.
Global Pazarda 50 Ülkeye İhracat
Bakioğlu Holding Ambalaj Grubu, beş kıtada 50 ülkeye ihracat gerçekleştirerek Türkiye’nin esnek ambalaj sektöründeki lider ihracatçısı konumuna geldi. Enver Bakioğlu, grubun döngüsel ekonomi ve inovatif üretim süreçleriyle global pazardaki yerini güçlendirdiğini vurguladı. Cumhuriyetin 50 yılına tanıklık etmenin gururunu yaşadıklarını belirten Bakioğlu, “Ulusal sermayeli yapımız, sanayici ve ihracatçı kimliğimiz, yarım asırlık tecrübemizle ülke ekonomisi ve istihdamına önemli katkılar sağlıyoruz ve Türkiye’nin İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu ile İlk 1000 İhracatçısı listelerinde düzenli olarak yer alıyoruz” dedi.
Dikey Entegrasyon ve Yenilikçi Yatırımlar
Bakioğlu Grubu’nun hikayesi, 1973 yılında Bak Ambalaj’ın baskılı ve baskısız kâğıt torba üretimiyle başladı. Daha sonra bu üretim, çeşitli sektörlerin önde gelen şirketlerine esnek ambalaj üretimine dönüştürüldü. Grubun hedeflediği dikey entegrasyon yapısına uygun yatırımlar sırasıyla gerçekleştirildi. Polibak, BOPP film üretimi ile sektördeki yerini sağlamlaştırdı; Bak Gravür, rotogravür baskı silindirlerini işleyerek ve flekso baskı için klişe üreterek önemli bir adım attı; Bareks ise polietilen film üretimi ile bu yapıyı güçlendirdi. Bu adımlar, dikey entegrasyon modelinin temel taşlarını oluşturdu.
Yurt Dışı Operasyonları ve Geri Dönüşüm Tesisleri
2015 yılından itibaren Amsterdam merkezli Bak Flexibles BV ve P&B Flexibles ile yurt dışı operasyonlarını Avrupa merkezli desteklemeye başladıklarını belirten Bakioğlu, döngüsel ekonominin önemli oyuncularından biri olma hedefiyle Bakcycle Geri Dönüşüm tesisini hayata geçirdi. Bu tesis, esnek ambalaj atıklarını geri dönüştürerek ekonomiye kazandırma misyonunu üstleniyor. “Türkiye’de bir ilk olan bu geri dönüşüm tesisi, Avrupa’da muadili oldukça nadir bulunan bir yapı. Bakcycle ile esnek ambalaj döngüsel ekonomisine önemli katkılar sunarak geleceğimize dair sorumluluk bilinciyle hareket ediyoruz” dedi.
Rotogravür ve Flekso Baskı Alanındaki Yatırımlar
Ambalaj Grubu’nun bir diğer iş kolu olan Bak Gravür, yeni yatırımları ile Avrupa’nın en büyük beş üreticisinden biri konumuna ulaştı. 2024 yılında yapacağı yatırımlarla yıllık silindir üretim kapasitesini 60 bin adede çıkarmayı hedeflediklerini ve flekso baskı için kurulan yeni hat sayesinde 80 milyon cm² satış hedeflediklerini belirtti.
Avrupa’nın İkinci En Büyük BOPP Film Üreticisi
Grup şirketlerinden Polibak, 7. BOPP hattı ile Avrupa’nın ikinci en büyük BOPP film üreticisi olduğunu ifade eden Enver Bakioğlu, ayrıca 9’uncu metalize ünitesi ile Avrupa’nın en büyük metalize film üreticisi konumuna ulaştıklarını belirtti. Bak Ambalaj ve Bareks şirketlerinin %100 geri dönüştürülebilir ürün portföylerini düzenli olarak geliştirip, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ve Döngüsel Ekonomi Planı’na uyum sağladıklarını da sözlerine ekledi.