Bakan Kacır, Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever’in de içinde bulunduğu “VSS Unity” yörünge altı aracını taşıyan uçağın, New Mexico’daki Spaceport tesisinden havalanmasının ardından, TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Bilimsel Araştırmalar ve Deneyler
Bu görevde de tıpkı Alper Gezeravcı’nınki gibi bilimsel araştırma projeleri icra edildiğini belirten Kacır, 7 farklı deney gerçekleştirildiğini ve bunların bir kısmının Gezeravcı’nın görevinde yürütülen bilimsel çalışmaların devamı niteliğinde olduğunu anlattı.
Uzayda Türkiye’nin Geleceği
Uzay koşullarının etkilerinden radyasyon ölçümüne kadar farklı alanlarda yapılan çalışmaların Türkiye’nin uzayda geleceği açısından önemli olduğunu vurgulayan Kacır, Türkiye’nin uluslararası arenada daha fazla yer alabileceğini ifade etti.
Stratejik Önem ve Teknolojik Gelişmeler
Uzayda radyasyon seviyesinin ölçülmesinden uydu geliştirme çalışmalarına kadar Türkiye’nin teknolojik gelişmelerinde uzay çalışmalarının stratejik öneme sahip olduğunu belirten Kacır, Türkiye’nin yakaladığı başarıların diğer alanlara da olumlu yönde yansıdığını belirtti.
Türkiye’nin Uluslararası İşbirlikleri ve İlham Kaynağı Olarak Rolü
Teknoloji alanındaki başarılarının dünya çapında dikkat çektiğini belirten Kacır, Türkiye’nin insansız hava araçlarındaki liderliğinden uzay çalışmalarına kadar geniş bir yelpazede ilerleme kaydettiğini ifade etti. Türkiye’nin geliştirdiği teknoloji ekosisteminin diğer ülkeler için de bir ilham kaynağı olduğunu vurguladı.