Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    ASELSAN’da yapay zekayla 25 milyon dolarlık tasarruf

    ASELSAN’da yapay zeka ile 25 milyon dolar tasarruf sağlandı. Detaylar için tıklayın!

    ASELSAN'da yapay zeka ile 25 milyon dolar tasarruf sağlandı. Detaylar

    Global İletişim Ortağı olarak IDEF 2025 fuarı, Milli Savunma Bakanlığının ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının desteğiyle, TSKGV’nin yönetim ve sorumluluğunda, KFA Fuarcılık AŞ’nin organizatörlüğünde İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) düzenleniyor. IDEF 2025’e 7 bin metrekarelik bir alanda, envantere girmiş 300’den fazla ürünle katıldığımızı belirten Akyol, ‘Geçtiğimiz 30 yılda ASELSAN, Türkiye’nin teknoloji devinden küresel bir savunma sanayi şirketi haline gelmek için önemli adımlar attı. Bu kapsamda fuarın ilk 5 gününde 91 ülkeden 250’den fazla yabancı heyet ağırladık. 9 ülkeyle 15 farklı anlaşmaya imza attık. Bu, fuarın etkisini ve ASELSAN’ın dünyanın pek çok ülkesinde yürüttüğü çalışmaları somut bir şekilde ortaya koyuyor. ASELSAN, 25 farklı ülkede fiziki operasyonlara sahip, ürünleri 90’dan fazla ülkede kullanılan ve küresel bir teknoloji devi olma yolunda ilerleyen bir firma olarak, Borsa İstanbul’da Türkiye’nin en değerli şirketi ve Avrupa’nın en değerli 8 firması arasında yer alıyor.’ şeklinde konuştu.

    Kullanıcılara 2 milyonu aşkın ürün verdik

    Akyol, son dönemdeki yatırım seferberliğine dikkat çekerek, son iki yılda ASELSAN’ın kapasitesini yüzde 40 oranında artıracak yatırımları tamamladığımızı vurguladı. Her yıl 200 milyon doların üzerinde altyapı yatırımı yaptığımızı belirterek, bu sayede oyun değiştirici teknolojileri üretecek tesisleri hayata geçirdiğimizi anlattı. Şu anda yaklaşık 1,5 milyar dolarlık altyapı ve üretim tesisi yatırımının devam ettiğini belirten Akyol, ‘Seri üretim konusunda ASELSAN’ın uzun yıllara dayanan deneyimi mevcut. Bugüne kadar Türk Silahlı Kuvvetleri ve dünyadaki kullanıcılara verdiğimiz ürün sayısı 2 milyonu aştı. Bugüne kadar 10 binden fazla avyonik ekipmanı hava araçlarına teslim ettik. 13 binden fazla radarı ve 20 bine yakın güdümlü mühimmatı sağladık. Haberleşme ürünlerimiz de milyonu geçti.’ dedi. Akyol, her yıl 1000’den fazla istihdam yarattığımıza işaret ederek, ASELSAN’la çalışan 3 bine yakın KOBİ’ye her yıl 2 milyar doları aşan sipariş vererek ekosisteme katkıda bulunduğumuzu belirtti. Ayrıca, her yıl kaynaklarımızın yüzde 7’sini AR-GE’ye ayırdığımızı ve üretim kabiliyetlerimizi artırmak için çalıştığımızı ifade etti. Geleceğin teknolojilerinin Türkiye’de üretilmesi, genç mühendisleri motive ettiğini vurgulayan Akyol, ‘Bunun bir sonucu olarak, bu yılın ilk 6 ayında yurt dışına giden mühendis sayısının iki katı ASELSAN’a döndü. Yoğun bir başvuru alıyoruz.’ diye ekledi.

    Daha fazla ürünün envantere girmesi için çalışıyoruz

    Akyol, yeni tehditlere yönelik analizler sonucunda Çelik Kubbe konseptini geliştirdiğimizi belirterek, sözlerine şöyle devam etti: ‘Hava savunma, radar ve haberleşme gibi alanlardaki yetkinliklerimizi hava sahamıza entegre etmek ve yeni tehditleri bertaraf etmek için Çelik Kubbe’yi hayata geçirdik. Çelik Kubbe’nin teslim edilen unsurları aktif olarak kullanılıyor ve daha fazla ürünün envantere girmesi için yoğun çaba sarf ediyoruz. Yeni tehditlere göre ek yetenekler geliştiriyoruz. NATO, Avrupa’nın hava savunma mimarisini belirlemek amacıyla açtığı ihaleye katılan firmalar arasında ASELSAN’ı seçti. Bu, vizyonumuzun uluslararası arenada da kabul gördüğünü gösteriyor.’

    Bir yılda yaklaşık 25 milyon dolar tasarruf sağladık

    ASELSAN’da yapay zekayı yatay bir teknoloji olarak ele aldığımızı belirten Akyol, özellikle harp sahasını çok katmanlı olarak tanımladığımızı anlattı. Akyol, yeni yaklaşımda ürünleri ‘fiziki’, ‘elektromanyetik’ ve ‘bilişsel’ katmanlar olarak sınıflandırdığımıza dikkat çekerek, ‘Fiziki katmanda Çelik Kubbe gibi unsurlarımız var. Elektromanyetik katmanda EJDERHA ve KORAL gibi ürünler bulunuyor. Bilişsel katmanda ise yapay zeka destekli çözümlerimiz mevcut. Bir yandan ASELSAN’ın süreçlerine yapay zekayı entegre ediyoruz. Bu sayede bir yılda yaklaşık 25 milyon dolar tasarruf elde ettik. Ürünlerimizin yapay zeka ile donatılmasına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz.’ diye konuştu. Akyol, kuantum teknolojilerinde önemli araştırma laboratuvarlarına sahip olduğumuzu ve küresel ölçekte tartışılan her şeyi gerçekleştirdiğimizi aktardı. Fuarda Endonezya’ya firkateyn ve KAAN’ın tedarikine yönelik iki anlaşma imzaladığımızı anımsatan Akyol, ‘İkisinin de üzerindeki elektronik sistemlerin sağlayıcısı olmak bize büyük bir gurur veriyor.’ dedi.