Almanya’da İşsizlik Rakamları Artıyor
Almanya Federal İş Ajansı (BA), işsizlik oranlarına ilişkin mart ayı verilerini paylaştı. Açıklanan verilere göre, mevsimsellikten arındırılmış işsiz sayısı, mart ayında şubat ayına göre 26 bin kişi artarak 2,92 milyon seviyesine ulaştı. Bu artış, Ekim 2024’ten bu yana kaydedilen en yüksek artış olarak dikkat çekiyor. Uzmanların tahminleri, işsiz sayısının mart ayında yalnızca 10 bin artacağı yönündeydi. Mart 2023’e kıyasla ise işsiz sayısında 198 binlik bir artış yaşandı. Ayrıca, mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı da mart ayında yüzde 6,2’den yüzde 6,3’e yükseldi.
Ülkede mevsimsellikten arındırılmamış işsiz sayısı mart ayında aylık 22 bin kişi azalarak 2 milyon 967 bin olarak kaydedilirken, işsizlik oranı yüzde 6,4 düzeyinde gerçekleşti. Şirketlerin açık pozisyon sayısı ise bir önceki yılın aynı ayına göre 64 bin azalarak 643 bin seviyesine geriledi. Almanya’da durgun ekonomik görünümün, işsiz sayısının bu yıl da artmaya devam etmesine neden olacağı ve önümüzdeki aylarda 10 yıl sonra ilk kez 3 milyon sınırını aşabileceği öngörülüyor.
Ekonomik Durgunluk Bahar Toparlanmasını Yavaşlatıyor
Federal İş Ajansı Başkanı Andrea Nahles, mart ayının iş gücü piyasasında bahar toparlanmasının başlangıcını işaret ettiğini belirtirken, “Ancak bu yılki ekonomik durgunluk, bu toparlanmayı belirgin bir şekilde yavaşlatıyor.” değerlendirmesinde bulundu. Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK) Genel Müdürü Achim Dercks, ülkedeki iş gücü piyasasının kötüleşmeye devam ettiğine vurgu yaparak, “Özellikle sanayi sektöründe istihdam önemli ölçüde azalmıştır. Son DIHK ekonomik anketi, önümüzdeki aylarda bu alanda daha fazla düşüş yaşanacağını göstermektedir. Ekonomik zayıflık ve yapısal zorluklar, azalan boş pozisyon sayısına da yansımaktadır.” ifadelerini kullandı. Bu durumun, yakında kurulacak federal hükümet için bir zorluk yaratacağına dikkat çeken Dercks, “İstihdamın yeniden canlanması için büyüme ve yatırımlarda bir dönüşe ihtiyacımız var.” dedi.
Sanayi Sektöründe Sürekli İşten Çıkarmalar Yapılıyor
Diğer yandan, zorlu ekonomik koşullar, birçok ürüne yönelik devam eden zayıf talep ve Çin’den gelen ciddi rekabet, Alman şirketlerini yeniden yapılanmaya yönlendiriyor. Bu durum, işe alımları dondurmaya veya işten çıkarmaya zorlayarak, Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) verilerine göre, sipariş yetersizliği ve süregelen ekonomik kriz sanayi üzerindeki etkilerini giderek daha belirgin hale getiriyor. Ülkedeki şirketler, yeni işe alım planlarını azaltırken, işten çıkarmalara devam ediyorlar. Özellikle sanayi sektöründe işten çıkarmalar büyük bir hızla artarken, bu eğilim son iki yıldır devam etmekte ve hemen hemen hiçbir sanayi kuruluşu bu durumdan etkilenmemiştir.
Alman şirketleri, azalan karlarını istikrara kavuşturmak amacıyla işten çıkarmalara yöneliyor. Bu alanda art arda gelen “işten çıkarma” veya “yeni alımlara ara verme” haberleri, Almanya’daki halk arasında kaygı yaratıyor. Ülke genelinde otomotiv, endüstri, mühendislik, teknoloji, telekomünikasyon, finans gibi çeşitli sektörlerde işten çıkarma kararlarına her gün yenileri ekleniyor. Son olarak, Alman mühendislik devi Siemens, 2027 yılına kadar otomasyon alanında 6 binden fazla kişiyi işten çıkarma kararı aldı.
Alman Ekonomisi Büyümede Zorlanıyor
Öte yandan, Alman ekonomisi, bölgedeki diğer ülkelere göre daha büyük bir rol oynayan imalat sektöründeki kalıcı zayıflık nedeniyle kırılganlığını koruyor. Ekonominin, 2024 yılı boyunca bir önceki yıla göre yüzde 0,2 oranında gerilemesi bekleniyor. Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunlar, ekonomiyi frenleyerek art arda ikinci yıl küçülmeye neden oldu. Ekonomi, 2023’te de yüzde 0,3 daralmıştı. Almanya Merkez Bankası’nın 24 Şubat’ta yayımladığı raporda, kurulacak koalisyon hükümetinin zorlu ekonomik ortamda göreve başlayacağına işaret edilerek, temel eğilim açısından Alman ekonomisinin durgunluk içinde sıkışıp kalmaya devam ettiği vurgulandı.