Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    ABD’nin HTŞ’ye Ödül Politikasındaki Değişim ve Suriye’deki Son Gelişmeler

    ABD’nin HTŞ’ye yönelik ödül politikasındaki değişimi ve Suriye’deki son gelişmeleri inceleyen bu içerik, uluslararası ilişkilerdeki dinamikleri ve bölgedeki etkilerini derinlemesine ele alıyor.

    ABD'nin HTŞ'ye yönelik ödül

    ABD’nin HTŞ’ye Yönelik Ödül Politikasında Değişiklik

    AFP’nin haberine göre, Amerika Birleşik Devletleri, HTŞ lideri Ahmed eş-Şara’nın (Muhammed el Golani) başına koyduğu 10 milyon dolarlık ödülü kaldırmayı planlıyor. Bu gelişme, Suriye’deki dinamiklerin değiştiğine işaret ediyor. Ayrıca ABD, Fransa, İngiltere ve Almanya’nın ardından Şam’a bir heyet gönderdi.

    HTŞ ile ilk teması kuran ABD heyeti, görüşmeleri “yapıcı” olarak nitelendirdi. “TÜRKİYE’NİN SURİYE’DE BÜYÜK ETKİSİ VAR” başlıklı açıklamada, heyetteki Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Barbara Leaf, Türkiye’nin Suriye’deki etkisinin büyük olduğunu vurguladı. Leaf, ABD’nin HTŞ’den gelen olumlu mesajları memnuniyetle karşıladığını belirterek, “İran’ın Suriye’de hiçbir rolü olmayacak, olmamalı” ifadelerini kullandı. Ayrıca, “Suriye’nin kuzeyi için en iyi çözüm, Kobani çevresinde ateşkes sağlamak ve SDG’nin ülkedeki rolü için planlı bir geçiş oluşturmaktır” dedi.

    Suriye’de Son Gelişmeler

    Suriye’de 27 Kasım’da rejim karşıtı silahlı gruplar ile Beşşar Esed güçleri arasında çatışmaların yoğunlaştığı gözlemlendi. Rejim karşıtı silahlı gruplar, 30 Kasım ile 7 Aralık tarihleri arasında Halep, İdlib, Hama ve Humus gibi büyük illerde önemli bir üstünlük sağladı.

    Başkent Şam’a 7 Aralık’ta girmeye başlayan gruplara halk kitlelerinin de destek vermesiyle, rejim kontrolünü kaybetmeye başladı. 8 Aralık’ta, Baas Partisi’nin 61 yıllık iktidarı sona erdi ve rejim lideri Esed, Rusya’ya sığınma kararı aldı.

    Öte yandan, Suriye Milli Ordusu, Aralık ayında başlatılan Özgürlük Şafağı Operasyonu’nun ilk gününde Tel Rıfat ilçe merkezini terör örgütü PKK/YPG’den kurtardı. Operasyonun devamında, Münbiç ilçesinin de kurtarılmasıyla, Fırat Nehri’nin batısındaki en büyük terör yuvası olan bölge, PKK/YPG’den tamamen temizlendi.

    Baas rejiminin devrilmesinin ardından, Suriye’de geçici bir yönetim kuruldu ve Muhammed el-Beşir, Mart 2025’e kadar geçici yönetimin başbakanı olarak görevlendirildi. Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği de 14 Aralık’ta yeniden faaliyete geçti. Bu süreçte, birçok Batı ülkesi de Şam’a heyet göndererek durumu yakından takip etmeye başladı.