ABD’de Enflasyon Verileri ve Piyasa Beklentileri
ABD’de son alınan verilerin, ülkede enflasyonu düşürmenin beklenenden daha uzun sürebileceği endişelerini artırdığı gözlemleniyor. Dünkü açıklamalara göre, tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi, kasım ayında 0,1 puan artarak yüzde 3 seviyesine yükseldi. Analistler, bu verinin yarın açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) öncesinde, enflasyonun düşürülmesinin beklenenden daha fazla zaman alabileceği kaygılarını desteklediğini belirtiyor. Ayrıca, enflasyon verilerinin piyasalardaki yönü üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceği ifade ediliyor.
Bu gelişmeler ışığında para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed’in bu ay içerisinde yüzde 90 ihtimalle 25 baz puanlık bir faiz indirimi gerçekleştireceği öngörülüyor.
Nvidia Soruşturması
Çin’de, ABD’li çip üreticisi Nvidia hakkında tekelleşme karşıtı düzenlemeleri ihlal ettiği gerekçesiyle bir soruşturma başlatıldığı bildirildi. Çin Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi’nden yapılan açıklamada, Nvidia’nın İsrailli çip tasarım firması Mellanox Technologies’i satın alma sürecinin, Çin’in Anti-Tekel Yasası’nı ihlal ettiği şüphesiyle inceleneceği belirtildi. Bu durum, Çin siyasi liderliğinin ekonomik iyileşme için 2025’te “daha aktif bütçe ve gevşek para politikası” izlenmesi çağrısında bulunmasının ardından Amerikan borsalarında işlem gören Çinli şirketlerin hisselerinde bir artışa neden oldu. Özellikle, Alibaba’nın hisseleri yüzde 7,4, PDD Holdings’in hisseleri ise yüzde 10,4 değer kazandı.
Bu gelişmelerle birlikte, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi şu anda yüzde 4,19 seviyesine ulaşmışken, dolar endeksi 106,1 düzeyinden işlem görüyor. Orta Doğu’daki jeopolitik riskler ve siyasi belirsizliklerin etkisiyle, dün yüzde 1 artış göstererek 2 bin 658 dolardan kapanan ons altın, şu anda önceki kapanışın yüzde 0,5 üzerinde 2 bin 672 dolardan işlem görmekte. Brent petrolün varil fiyatı ise yeni işlem gününde yüzde 0,1 azalışla 71,7 dolardan seyrediyor.
Avrupa’da Almanya’nın Enflasyon Verileri Bekleniyor
Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi olan Almanya’da bugün açıklanacak TÜFE verisinin, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) gelecek yıl izleyeceği politikalar hakkında önemli bilgiler sunması bekleniyor. Analistler, Banka’nın hedeflediği seviyede gelen enflasyon verilerinin, daha fazla parasal gevşeme için zemin hazırlayabileceğini ifade ediyor. Dün Euro Bölgesi’nde açıklanan verilere göre, kasımda eksi 12,8 puan olan yatırımcı güven endeksi, aralıkta eksi 17,5’e gerileyerek, geçen yılın kasım ayından bu yana en düşük seviyesine düştü.
Çin’in Teşvik Paketleri Üzerine Beklentiler
Asya borsalarında genel olarak pozitif bir seyir izlenirken, Çin Komünist Partisi’nin Merkez Komitesi Siyasi Bürosu, Devlet Başkanı ve Parti Genel Sekreteri Şi Cinping başkanlığında, 2025 yılı ekonomi politikalarını ele almak üzere toplandı. 24 üyeden oluşan Siyasi Büro’nun toplantısının ardından yapılan açıklamada, 2024’te ekonomik ve sosyal kalkınma hedeflerine ulaşılmasının öngörüldüğü kaydedildi. Ayrıca, 2025’te tüketimin etkin bir şekilde teşvik edilmesi, yatırımların verimliliğinin artırılması ve iç talebin her alanda genişlemesi gerekliliği vurgulandı. Analistler, bu açıklama sonrasında ülkedeki hisse senedi piyasalarında risk iştahının arttığını belirtiyor ve hükümetin, muhtemel ticari risklere karşı daha kapsamlı önlemler alacağı sinyalini verdiğini ifade ediyor. Makroekonomik verilere baktığımızda, Çin’de kasım ayında dış ticaret dengesi 97,4 milyar dolar fazla vererek beklentileri aşmış durumda.
Güney Kore’de Siyasi Gelişmeler
Güney Kore’de 3 Aralık’ta ilan edilen sıkıyönetim nedeniyle, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol hakkında yürütülen soruşturma kapsamında seyahat yasağı getirildiği bildirildi. Analistler, Güney Kore’deki siyasi krizin yakından takip edildiğini belirterek, siyasi belirsizliklerin kısmen azalmasının borsa üzerinde olumlu etkiler yarattığını ifade ediyor. Ayrıca, Avustralya Merkez Bankası (RBA), yılın son para politikası kararında politika faizini yüzde 4,35 seviyesinde sabit tutarak sıkı duruşunu sürdürdü.
CDS’nin Tarihi Düşük Seviyesi
Yurt içinde, dün alıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,75 artışla 10.257,39 puandan kapattı. Diğer yandan, Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) ise 243 baz puanla Şubat 2020’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) toplam rezervleri, 6 Aralık ile biten haftada 159,4 milyar dolara, swap hariç net rezervleri ise 48,5 milyar dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Dolar/TL, dün yatay seyirle 34,8220’den kapanırken, bugün bankalararası piyasada önceki kapanışa paralel olarak 34,8320’den işlem görüyor.
Piyasalarda Bugün Takip Edilecek Veriler
- 09.00 Japonya, kasım ayı makine siparişleri
- 10.00 Türkiye, ekim ayı sanayi üretimi
- 10.00 Türkiye, ekim ayı işsizlik oranı
- 10.00 Almanya, kasım ayı TÜFE